FKG:s vd Fredrik Sidahl på sitt kontor.
FKG:s vd Fredrik Sidahl. Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio.

Svenska företag kan drabbas av VW-skandalen

1:39 min

Det finns en stor oro för att svenska underleverantörer ska påvekas negativt av Volkswagen-skandalen. Flera svenska företag levererar delar till den tyska biltillverkaren.

Fredrik Sidahl, är vd för underleverantörsorganisationen FKG, och säger att svenska företag kan påverkas negativt.

– Om det nu skulle bli så att förtroendet hos allmänheten minskar så att man slutar att köpa Volkswagen-produkter i den utsträckning som man hittills har gjort, då minskar ju volymerna hos leverantörerna. Det är klart att det påverkar våra svenska leverantörer som är så volymberoende, säger han till P4 Väst.

Hur stor är den här oron för att det ska påverka underleverantörerna?

 – Den är naturligtvis väldigt stor, säger Sidahl.

Det beskrivs av experter som en av de största skandalerna någonsin inom bilindustrin.

Världens just nu största biltillverkare, tyska Volkswagen, har under flera år fuskat med avgastester. Totalt är det elva miljoner bilar runt om i världen omfattas, enligt företaget. I går avgick också koncernchefen Martin Winterkorn.

Det finns flera svenska företag, och även tyska företag med verksamhet i Sverige, som levererar delar till den tyska biltillverkaren, säger Fredrik Sidahl.

– De levererar komponenter till Volkswagen och går volymen ner minskar lönsamheten och då kan det bli ett problem.

FKG:s Fredrik Sidahl tycker att det är viktigt för förtroende för hela branschen att Volkswagen snabbt ger mer information om vad som har hänt.

– Nu gäller det snabbt som attan att Volkswagen lägger alla kort på bordet, så att vi verkligen får reda på vad det egentligen är som har skett. Det är det enda sättet att snabbt räta upp förtroendet för hela branschen. De får naturligtvis lida ett tag, men för resten av branschen är det oerhört viktigt att vi får reda på, vad är det som har skett.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista