Amar Deric på Islamska centret i Uddevalla. Foto: Oskar Lodin / Sveriges Radio
Amar Deric på Islamska centret i Uddevalla. Foto: Oskar Lodin / Sveriges Radio

Över 700 döda i Mecka

1:05 min

Över 700 personer har trampats ihjäl och över 800 har skadats när panik utbröt i samband med pilgrimsvandringen till Mecka.

Olyckan skedde fem kilometer utanför Mecka i den stora tältstaden Mina, där mer än 160 000 pilgrimer övernattar.

– Det är väldigt tragiskt att höra, spelar ingen roll om det är muslimer, kristna, judar, det är människor. Kan tänka mig att de alla har familjer som väntar hemma, säger Amar Deric, aktiv vid det muslimska centret i Uddevalla.

Det svenska utrikesdepartementet (UD) uppmanar svenskar på plats att höra av sig till anhöriga. UD hade på torsdagseftermiddagen inga uppgifter om drabbade svenskar. Enligt Islamiska förbundet, som arrangerar resor till Mecka, har inga av de 450 svenskar som rest i organisationens regi råkat illa ut.

– Jag har pratat med reseledaren på plats och det finns inga problem med den svenska gruppen, sade ordföranden Omar Mustafa.

Två miljoner människor vallfärdar årligen till Mecka för att delta i högtiden hajj. Trängseln vid pilgrimsfären har lett till stora olyckor förut och för bara knappt två veckor sedan föll en byggkran över Stora moskén i staden, vilket krävde 100 dödsoffer. De senaste dagarna har också hotellbränder skakat Mecka.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista