Sal 3 på Göteborgs tingsrätt. Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio.
1 av 2
Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio.
Sven-Erik Alhem rättsexpert
2 av 2
Sven-Erik Alhem, rättsexpert. Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio.

Trippelmordet: Bröderna riskerar livstids fängelse

1:45 min

I dag avslutas rättegången efter trippelmordet i Uddevalla i mars. Bland annat ska åklagarna nu säga vilket straff de vill att de mordmisstänkta bröderna döms till. 

P4 Väst direktrapporterar från rättegången med start 8:45.

Rättsexperten, och den tidigare överåklagaren, Sven-Erik Alhem säger att bröderna riskerar livstids fängelse om de döms.

– Det är suveränt viktigt att konstatera att de båda tilltalade var 21 år fyllda vid gärningstillfället. Därför att om de var under 21 år är det uteslutet med livstidsstraff. Nu finns livstidsstraffet med för båda två. Eftersom det är ett trippelmord, och numera är normalpåföljden för mord livstid, så är det en uppenbar risk att man hamnar i livstidsstraff, säger Sven-Erik Alhem till P4 Väst.

Rättegången har hittills pågått under åtta dagar och det har varit flera dramatiska händelser – både inne i rättssalen och utanför.

Den äldre brodern har nu berättat sin historia om vad som hände under mordnatten efter att inte ha sagt något om det i polisförhören, turerna har varit många kring en krypteringsapp i mobiltelefonen som brodern ska ha använt och nya tekniska bevis har presenterats.

Samtidigt har de misstänkta bröderna fortsatt nekat till mordanklagelserna, även om deras berättelser om vad som hände natten mellan den 6:e och 7:e mars skiljer sig åt ordentligt.

Det har också varit upprörda känslor flera gånger, till exempel en gång med skrik mot bröderna inne i rättssalen och med en fysisk attack mot den äldre broderns flickvän utanför rättssalen. En händelse som polisanmäldes.

I dag hålls slutpläderingarna och därefter är det upp till tingsrätten att avgöra om bröderna är skyldiga eller inte.

– Det är en ganska rörig situation som tingsrätten har att ta ställning till när det gäller skuldfrågan, med nya uppgifter under huvudförhandlingen. I det här fallet skulle jag vilja säga att det är en mycket, mycket grannlaga uppgift för domstolen att ta hänsyn till alla de här komponenterna i skuldfrågebedömningen, säger rättsexperten Sven-Erik Alhem.

Troligen kommer det dröja minst två veckor innan tingsrättens dom kommer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista