Cathrin Nummiranta riskakor
1 av 2
Cathrin Nummiranta undviker riskakor
Barn bör inte äta ris mer än fyra gånger per vecka. Foto: Madeleine Bildberg/SR
2 av 2
Barn bör inte äta ris mer än fyra gånger per vecka. Foto: Madeleine Bildberg/SR

Arseniklarm: Ge inte riskakor till barnen

1:18 min

Barn bör inte äta riskakor, det säger Livsmedelsverket i en ny rekommendation. Orsaken är den höga halten arsenik i ris. 

Ris innehåller så höga halter av det cancerframkallande ämnet arsenik att Livsmedelsverket nu ändrar sina kostrekommendationer.

Barn ska inte äta ris eller risprodukter mer än fyra gånger i veckan och barn avråds helt och hållet från att äta riskakor. Det säger Livsmedelsverkets toxikolog Rickard Bjerselius för P4 Väst. 

– Den som äter ris varje dag eller kanske flera gånger varje dag, där bör man försöka minska konsumtionen, säger han och fortsätter:

– Och barn under sex år bör inte äta riskakor. 

Livsmedelsverket har undersökt 102 produkter och funnit att många av dem innehåller för mycket arsenik. En nyhet som SVT Nyheter Väst var först med att rapportera om. Uddevallabon Cathrin Nummiranta är en av många föräldrar som nu undviker riskakor. 

– Man vill ju veta vad som finns i, säger hon. 

Nu ska Livsmedelsverket arbeta globalt för att försöka få ner halten arsenik i risprodukter. 

– Långsiktigt ska vi jobba med EU och globalt för att förmå producenterna att odla på ytor som inte har så mycket arsenik alternativ att man kan ta fram genmodifierade produkter, säger Rickard Bjerselius till P4 Väst. 

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista