Uddevalla tingsrätt. Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio.
Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio.

Trippelmordet: En av bröderna släpps på fri fot

1:56 min

I dag släpptes den yngre av bröderna ur häktet i väntan på domen som kommer 22 oktober. Därmed kommer han att frias. 

Vice chefsåklagare Per-Erik Rinsell säger att han är överraskad över tingsrättens beslut.

– Det är uppenbart att tingsrätten inte delade vår bedömning av bevisningens styrka, vi hade uppfattningen att det skulle räcka för en fällande dom. Men tingsrätten beslut är ett annat, säger Rinsell till P4 Väst. 

Den yngre brodern släpptes i dag på fri fot av Uddevalla tingsrätt i väntan på domen som kommer om tre veckor.

Han och hans bror, som både är i 20-årsåldern, åtalades för att ha skjutit ihjäl tre unga personer i centrala Uddevalla i början av mars.

Åklagarna yrkade på livstids fängelse för båda två, men dagens besked att den yngre brodern släpps ur häktet gör att han kommer att frias, säger försvarsadvokaten Claes Östlund.

– Uppenbarligen har domstolen delat min och klientens uppfattning att han är oskyldig, säger Östlund.

Båda brödern har genom hela utredningen nekat till mordanklagelserna, men haft två helt olika berättelser av vad som har hänt.

När det gäller den äldre brodern så är han fortsatt frihetsberövad, han sitter nu av ett fängelsestraff för ett annat brott.

Det går inte av dagens beslut att utläsa om brodern kommer dömas för morden, säger åklagaren Per-Erik Rinsell.

– Man kan bara säga att det kommer bli en dom och att han kommer ådömas ett längre fängelsestraff. Om det sedan är för mord eller för grovt vapenbrott eller grovt narkotikabrott eller alla tre kan man inte utifrån beslutet säga, säger åklagaren Per-Erik Rinsell.

Domen kommer den 22 oktober och åklagaren tycker det är olyckligt att det dröjer tills dess.

– Nu har vi en situation med en osäkerhet i hur det kommer att gå. Jag tror att alla vill ha reda på, så snart som möjligt, vad det är som tingsrätten har funnit utrett. Det finns ett stort intresse för utgången av målet och då är det naturligtvis olyckligt att det tar så lång tid, säger Rinsell.

Domaren Stefan Olsson säger att anledningen till att det dröjer är att det är ett omfattande material med mycket bevisning som ska gås igenom.

– Vi sätter aldrig någonting på dom längre tid än vad som vi anser är nödvändigt. Det är alltid övervägande av materialets omfattning och svårighetsgrad att göra. Vi skyndar så mycket vi kan. Fort och fel är inte en bra lösning. Vi behöver tid till överväganden, säger Stefan Olsson till P4 Väst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista