De vill ta över världen med sitt flytande vindkraftverk

1:34 min

Om sex år vill de vara världsledande. I dag lanserade företaget Seatwirl sin hittills största prototyp på flytande vindkraftverk i Lysekil.

Många ville vara på plats i Lysekils hamn när företaget Seatwirl invigde sitt hittills största vindkraftverk. 15 meter högt ovanför ytan, och lika långt sträckte sig det flytande vindkraftverket under.

Ambitionen och målet är högt – och kaxigt. 2021 ska vindkraftverken vara tio gånger så stora. Då vill man erövra världen. 

– Alla företag börjar i liten skala. Vi menar att vår enkelhet gör att vi kan bli väldigt stora. Vi har sagt att vi kan vara nästa Volvo, det finns inga begränsningar, säger vd:n Gabriel Strängberg till P4 Väst. 

Till skillnad från traditionella vindkraftverk är Seatwirls nya typ inte beroende av att stå på ett betongfundament.

I stället är fungerar den del av vindkraftverket under ytan som en slags köl som håller vindkraftverket upprätt. Hela vindkraftverket fästs sedan på plats av vajrar. 

– Det innebär att vi kan placera ut vindkraftverken över allt. Vi är inte beroende av att vara nära kusten till exempel. 

Det trettio meter höga vindkraftverket i Lysekil kan leverera el som skulle kunna försörja 10-15 villor i månaden. Men med tio gånger så stora vindkraftverk så blir naturligtvis elproduktionen desto större. 

– Vi hoppas att kunna bidra till en bättre värld, säger vd:n Gabriel Strängberg. 

Här på Instagram kan du se en kort film med vindkraftverket.