Karin Hallberg, socialchef i Vänersborg. Foto: Cecilia Bergil/Sveriges Radio
Karin Hallberg, socialchef i Vänersborg. Foto: Cecilia Bergil/Sveriges Radio
Vänersborg

Socialchefen gillar förslag om stödboende för flyktingbarn

1:11 min

Regeringen vill göra det lättare för kommunerna att hitta platser för ensamkommande barn och ungdomar när familjehem inte räcker till. Men i Vänersborg är den stora utmaningen att hitta personal.

Regeringen vill införa en ny form av stödboende, som inte kräver lika mycket personal som traditionella HVB-hem, där det krävs tillsyn dygnet runt.

Det är en av de insatser som statsminister Stefan Löfven presenterade i veckan för att Sverige ska kunna ta hand om alla flyktingar, bland annat många ensamkommande barn, som kommer till Sverige just nu.   

Karin Hallberg, socialchef i Vänersborg, välkomnar möjligheten till en ny typ av boende, framför allt för de äldre ungdomarna:

– Jag tänker högt, det kan handla om att man inte har den personatäthet som ett HVB-hem kräver. Att man kanske inte behöver ha  personal tillgänglig dygnet runt.

– I ett längre perspektiv kanske man också kan ha egna lägenheter med boendestöd, säger Karin Hallberg.

Men framför allt handlar det om att kommunen hittar nya medarbetare.

– Det är en av de största utmaningarna. Då handlar det om vuxenstöd till ensamkommande barn: De behöver vuxna i sin närhet som stöttar på fritiden, med läxläsning, och med de tankar och funderingar som barn och ungdomar har.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista