En skyllt med där det står National elektronic Vehicle Sweden (Nevs)

Nevs anställer 100 efter avtal med Turkiet

Nevs vd Mattias Bergman om det nya samarbetet
2:37 min

Nevs har skrivit ett avtal om att hjälpa Turkiet i utvecklingen av en turkisk nationell bil. Avtalet ger nya 100 jobb i Trollhättan.

– Det kommer att bli ingenjörsjobb inledningsvis, säger vd Mattias Bergman till P4 Väst.

Sedan tidigare har Nevs sagt att företaget under hösten planerar att anställa runt 150 personer i höst och nu blir det ytterligare runt 100 personer som ska anställas. Anställningar ska påbörjas så snart som möjligt.

Nevs ska hjälpa Turkiet att utveckla en nationell bil. Bilen kommer att ha ett turkiskt varumärke och baseras på modellen Saab 9-3. Nevs har sålt rättigheter att bygga sådana bilar till ett turkiskt statlig bolag.

Redan nu har företaget byggt prototyper av bilen.

Modellen Saab 9-3 byggdes i fabriken i Trollhättan innan Nevs fick ekonomiska problem, som företaget nu har tagit sig ur.

 – Nevs har blivit utvalada av turkiska staten för att stödja Turkiet i utvecklingen av en nationell bil. Grunden baserar sig på Nevs bil med modellår 2014, säger Nevs vice ordförande Stefan Tilk till P4 Väst.

– Turkiet har valt Nevs för vår kompetens att tillverka och utveckla bilar och Turkiet ser oss som en långsiktigt leverantör som ska vara med och utveckla den nationella bilen, produktionen och tjänster som är kopplade till detta, säger Tilk.

Enligt turkiska medier är planen att Turkiet ska ha sin första egenproducerade bil ute på marknaden 2020. 

Nevs kommer också att hjälpa till med utvecklingen av en affärsplan och att bygga upp leverantörs- och distributionskedjor.

– Turkiet kommer att bli en långsiktig partner och vi kommer båda att dra stora fördelar från detta. Med Turkiets satsning på eldrivna fordon är detta också ett viktigt steg mot vår egen vision – att forma mobilitet för en mer hållbar framtid, säger Mattias Bergman, vd Nevs.

Nevs vd Mattias Bergman sade på presskonferensen att ett avtal skrevs under med Turkiet i början av juni.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".