Therese Karlsson. Foto: Privat.
Therese Karlsson. Foto: Privat.

Moderaterna utesluter Therese Karlsson

1:58 min

Den moderata kommunpolitikern Therese Karlsson i Bengtsfors utesluts ur sitt parti, efter att ärendet har utretts centralt i partiet ett helt år.

Orsaken till uteslutningen är att Therese Karlsson har "arbetat aktivt med konkurrerande politisk organisation". 

Therese Karlsson accepterade posten som vice ordförande i kommunfullmäktige i Bengtsfors, efter att ha nominerats av Miljöpartiet. Detta trots att Moderaterna föreslagit sin lokala ordförande Stig Bertilsson till posten. 

– Hon har agerat emot Moderaternas intresse, säger Fredrik Elgh som är Moderaternas organisationschef nationellt.

Regionrådet Martin Andreasson från Dals-Eds kommun sitter i Moderaternas partistyrelsen och har varit med om att fatta beslutet. Han säger till P4 Väst att man helt och hållet har gått på denna bestämmelse när man fattat beslutet.

– Blir man föreslagen och vald från ett annat parti till en position, ja då är partistyrelsens uppfattning att man också då är vald för en annan partikonstellation, och då arbetar man för konkurrerande parti, säger Martin Andreasson.

Therese Karlsson själv säger att hon agerade för Moderaternas bästa när hon accepterade posten som vice ordförande i kommunfullmäktige, eftersom risken annars fanns att posten skulle erbjudas ett annat parti.

– Som en god moderat ska man arbeta för att skaffa så stort inflytande som möjligt, säger Therese Karlsson.

Vad som händer nu har Therese Karlsson inte hunnit tänkta på ännu, men hon utesluter inte möjligheten att bilda ett nytt lokalt parti i Bengtsfors. 

– Utifrån de signaler jag fått så är det klart att det skulle behövs ett moderat parti här, som många av de medlemmar vi förlorat på vägen kan komma tillbaka till.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista