Uddevalla tingsrätt. Foto: Tommy Öster/Sveriges Radio.
Foto: Tommy Öster/Sveriges Radio.

Livstids fängelse för trippelmordet

1:34 min

I dag kom tingsrättens dom efter trippelmordet i Uddevalla. Den äldre brodern döms för mord, till livstids fängelse. Den yngre brodern frias.

Här hittar du P4 Västs direktrapport om domen

Idag kom tingsrättsdomen i det uppmärksammade trippelmordet som skakade Uddevalla den 7 mars i år. Två bröder åtalades för mordet och idag dömdes den äldre av dem till livstids fängelse. Den yngre brodern frias från anklagelserna.

Tingsrätten motiverar sitt domslut:

– Det är utrett att det är den äldre brodern som har förmått offren att komma till mordplatsen. De har skjutits med vapen som ägs av honom. Det är utrett att det är den äldre brodern som är skyldig till morden, medan det finns en sådan tveksamhet kring den yngre broderns delaktighet att han ska frikännas, säger domare Stefan Olsson.

Åklagare Per-Erik Rinsell säger till P4 Väst att det i huvudsak är en bra och välskriven dom men att han inte kan vara helt nöjd eftersom han menar att även den yngre brodern är skyldig till mordet.

– Jag har uppfattningen att den yngre brodern också borde dömas. Utrymmet för tvivel är så litet att han ska dömas. Tingsrätten skriver att det finns mycket besvärande omständigheter för den yngre brodern och jag tycker att de omständigheterna sammantaget räcker för en fällande dom.

Kommer du överklaga den yngre broderns friande dom?

– Högst sannolikt. Vi tar ställning om en vecka eller två, men mycket talar för det.

Den äldre broderns advokat säger till P4 Väst att man är besviken över domen och kommer överklaga den till hovrätten.

- Domen är en motgång för min klient. Han är djupt besviken. Vi noterar att tingsrätten har fäst stor tilltro till broderns uppgifter. Det verkar ha varit styrande för prövningen av bevisningen. Det är uppseendeväckande då man vanligtvis ska ta lätt på medtilltalades uppgifter. Vi kommer naturligtvis överklaga till hovrätten, säger Hans Gaestadius.            

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista