Direktrapportering om trippelmordsdomen

Uddevalla tingsrätt dömde i dag den äldre brodern till livstids fängelse. Den yngre brodern frikändes som väntat.

Här kan du läsa P4 Västs direktrapport:


Victor Jensen: God förmiddag och välkomna till den här direktrapporteringen från P4 Väst. Om ungefär en timme kommer domen efter trippelmordet i Uddevalla i mars.

09:58, 22 October 2015

Lisa: Är det i tingsrätten domen kommer meddelas eller hur funkar det? Meddelas domen för samtliga misstänkta? Även gällande vapenbrott?

Victor Jensen: Domen kommer elektroniskt i form av mejl. Så vi sitter på redaktionen i Uddevalla och väntar på dokument. Domen kommer att gälla alla åtalspunkterna (däribland mord, grovt narkotikabrott, grovt vapenbrott), så det är fem personer som i dag får sin dom. Utöver de två mordmisstänkta bröderna ytterligare två män och så en kvinna.

10:08, 22 October 2015

Victor Jensen: Under dagen får ni alla analyser och kommentarer i den här direktrapporteringen och ni kan även lyssna på P4 Väst för senaste nytt.

10:08, 22 October 2015

Victor Jensen: Inför domen kan man konstatera att den yngre brodern med största sannolikahet kommer att frikännas. Han släpptes på fri fot bara dagar efter rättegången och det gör att hans försvarsadvokat menar att mannen frikännas.

10:09, 22 October 2015

Victor Jensen: När det gäller den äldre brodern går det inte att säga om han kommer att frikännas eller dömas på förhand. Anledningen är att han är misstänkt för andra grova brott också. Bland annat grovt vapenbrott och grovt narkotikabrott.

10:09, 22 October 2015

Victor Jensen: Två bröder i 20-års åldern är åtalade för att ha mördat tre unga personer, två män och en kvinna, en fredagsnatt i centrala Uddevalla.

Här kommer vi direktrapportera under dagen, både direkt när domslutet kommer kl 11.00 och löpande när vi tittar närmare på hur tingsrätten har kommit fram till sin dom. Vi kommer också samla in kommentarer från åklagare, advokater och rättsexperten Sven-Erik Alhem. Följ oss här och i radion. Ställ gärna frågor så svarar vi efter tid och förmåga. I väntan på domen kommer här några intressanta läs- och lyssningstips om trippelmordet:

10:10, 22 October 2015

Victor Jensen: Åklagare Per-Erik Rinsell krävde under sista dagen livsstid för de misstänkta bröderna. – Bara ett av dessa morden hade varit tillräckligt för livstids fängelse, sa Per-Erik Rinsell. Advokaterna menade å sin sida att bröderna inte direkt kan knytas till mordplatsen och att de därför bör frias. Här hittar du mer om den tumultartade sista rättegångsdagen:
https://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=125&grupp=21981&artikel=6266151

10:10, 22 October 2015

Victor Jensen: Den yngre brodern, som tätt inpå åtalet plötsligt kom med en ny berättelse om vad han gjorde under mordnatten, släpptes ur häktet i väntan på domslut. Det kan ge en fingervisning om att han kommer att få en friande dom. Den äldre brodern har suttit kvar i häktet. Här hittar du mer om beslutet att släppa den yngre brodern i väntan på dom.
https://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=125&grupp=21981&artikel=6277415

10:10, 22 October 2015

Victor Jensen: Rättegången i Trippelmordet tog nio dagar och innehöll en hel del dramatik. Här kan du höra systern till den mördade kvinnan om hur det har varit att följa rättegången. Hon tycker att hennes syster, som mördades för att hon var ett vittne till de två andra morden, har kommit i skymundan.
https://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=125&grupp=21981&artikel=6277415

10:10, 22 October 2015

Hanna: Ville bara passa på att tacka er för en fantastisk uppdatering kring rättegångsdagarna! Ni har varit lysande!! :D

Victor Jensen: Tack så mycket!

10:23, 22 October 2015

Victor Jensen: Det var två unga män och en ung kvinna som sköts ihjäl. För kvinnans syster har det varit jobbigt, men nödvändigt, att vara med på rättegången som pågick under nio dagar.

– Mycket för att själv få svar på frågor som man gått och grubblat på. Möta det svåra som varit i livet sedan hon gick bort. Självläkning, säger systern till P4 Väst.

10:32, 22 October 2015

Victor Jensen: Rättegången avslutades för drygt tre veckor sedan och då yrkade åklagaren på livstids fängelse för bröderna.

Totalt pågick förhandlingen under nio dagar, då runt 20 vittnen förhördes och en omfattande teknisk bevisning presenterades.
De två bröderna åtalades för att ha skjutit ihjäl tre personer i Uddevalla i början av mars, men båda två nekar till anklagelserna.
Den yngre brodern släpptes också på fri fot av tingsrätten bara dagar efter rättegångens slut och därför kommer han att frias från mordanklagelserna, enligt hans försvarsadvokat Claes Östlund.

10:37, 22 October 2015

Victor Jensen: Om lite mindre än 20 minuter kommer domen efter det uppmärksammade trippelmordet i Uddevalla. Två bröder åtalades, men en ser alltså ut att frias. Frågan när domen nu kommer är om även den andra brodern frias eller om han döms.

10:43, 22 October 2015

Fredrik: Säger som så många andra: Tack för bra rapportering under hela rättegången. Bra språk och minimalt med faktafel/syftningsfel.

Oskar Lodin: Tack för fin respons!

10:55, 22 October 2015

Victor Jensen: Den äldre brodern döms till livstids fängelse för trippelmordet.

11:01, 22 October 2015

Oskar Lodin: Den yngre brodern frias från trippelmordet

11:02, 22 October 2015

mrs L: Vad innebär livstid? Hur länge är man frihetberövad då?

Oskar Lodin: Livstids fängelse är ett straff utan tidsbestämning. Vanligtvis tidsbestäms straffet medan det avtjänas.

11:04, 22 October 2015

Oskar Lodin: Den tredje mannen som tidigare misstänktes för medhjälp till mord frias på den punkten.

11:06, 22 October 2015

sara: Kommer ni rapportera om på vilka grunder domarna fattades på? Vad blev det för dom för de övriga inblandade?

Oskar Lodin: Vi tittar just nu närmare på domskälen. Kvinnan som misstänktes för vapenbrott frias. Mannen som frias för medhjälp till mord döms för grovt vapenbrott. Han får ett och ett halvt års fängelse. En fjärde man döms för grovt narkotikabrott till ett års fängelse.

11:10, 22 October 2015

Oskar Lodin: Tingsrätten skriver angående att den yngre brodern frias att det "finns sådan tveksamhet kring hans medverkan att han ska frikännas".

11:11, 22 October 2015

Oskar Lodin: Tingsrätten skriver vidare "utredningen ger inte något säkert svar på om det är fråga om en eller flera gärningsmän."

11:12, 22 October 2015

Oskar Lodin: Tingsrätten skriver att en alternativ gärningsman är utesluten då det är bevisat att den äldre brodern har fått de mördade till mordplatsen, det är hans vapen som har används och flykten från mordplatsen sker på hans motorcykel.

11:15, 22 October 2015

Oskar Lodin: Den äldre brodern lade sent under rättegången fram en berättelse som bygger på att han skulle ha lejt personer som skulle råna offren och att det måste varit de som mördade de tre ungdomarna. Tingsrätten avfärdar hans berättelse som "en uppenbar efterhandskonstruktion".

11:16, 22 October 2015

Alias: Döms inte den yngre brodern till något alls?

Oskar Lodin: Den yngre brodern döms enbart till dagsböter för ringa narkotikabrott.

11:17, 22 October 2015

Oskar Lodin: Såhär motiverar Tingsrätten att den yngre brodern frias. "Beträffande den yngre brodern har domstolen kommit fram till att det finns ett utrymme för tvekan när det gäller om han var på Bävedalsvägen när morden ägde rum. Det finns bevisning som talar för detta men den är inte tillräckligt stark för att varje tvivel ska vara undanröjt och han ska därför frikännas. Det finns inget som visar att den yngre brodern varit delaktig i de åtgärder den äldre brodern vidtagit för att få offren att komma till platsen, skaffa fram vapen eller annat."

11:20, 22 October 2015

Oskar Lodin: Tingsrätten skriver om den äldre broderns livsstidsstraff att det "är ett självklart val eftersom det är fråga om mord på tre personer."

11:21, 22 October 2015

Oskar Lodin: Vi har pratat med den livsstidsdömde, äldre borderns advokat Hans Gaestadius. Han säger att de kommer överklaga domen till hovrätten.

11:25, 22 October 2015

Oskar Lodin: - Domen är en motgång för min klient. Han är djupt besviken. Vi noterar att tingsrätten har fäst stor tilltro till broderns uppgifter. Det verkar ha varit styrande för prövningen av bevisningen. Det är uppseendeväckande då man vanligtvis ska ta lätt på medtilltalades uppgifter. Vi kommer naturligtvis överklaga till hovrätten, säger Hans Gaestadius.

11:26, 22 October 2015

Oskar Lodin: Vi har även talat med domaren Stefan Olsson om domslutet.

-- Det är utrett att det är den äldre brodern som har förmått offren att komma till mordplatsen. De har skjutits med vapen som ägs av honom. Det är utrett att det är den äldre brodern som är skyldig till morden, medan det finns en sådan tveksamhet kring den yngre broderns delaktighet att han ska frikännas, säger domare Stefan Olsson.

11:29, 22 October 2015

Bernt : Motivet till morden?

Oskar Lodin: Tingsrätten skriver inget om motivet till trippelmordet i sin dom. Åklagarens hypotes i åtalet var att det skulle röra sig om en hämndaktion efter att brödernas pappa rånades tidigare i år.

11:40, 22 October 2015

Oskar Lodin: Den äldre brodern ska även betala skadestånd till de anhöriga om totalt drygt en miljon kronor.

11:45, 22 October 2015

Mattias: Det är väl bevisat att två vapen har använts och olika skottpositioner? Då borde det väl bli svårt för en gärningsman?

Oskar Lodin: Såhär skriver tingsrätten angående mordvapnen och antalet gärningsmän: - Två pistoler har använts men utredningen ger inte något säkert svar på om det är fråga om en eller flera gärningsmän.

11:46, 22 October 2015

Johanna: Har det kommit någon reaktion från bröderna på beslutet? Hur lång tid tar det innan ärendet tas upp i hovrätten?

Oskar Lodin: Vi har bara hört den äldre broderns advokat som säger att domen är "en stor besvikelse" och att de kommer överklaga domen. Svårt att säga när det kommer upp i hovrätten, kanske hinns det med innan årsskiftet.

11:57, 22 October 2015

mrs L: Om bara den äldre brodern överklagar kan då någon av de andra få andra dommar i HR?

Oskar Lodin: Det beror på om åklagare överklagar någon av de andra domarna. Men, det är bara de domar som överklagas som kan ändras i hovrätten.

12:16, 22 October 2015

Oskar Lodin: På grund av svärdattacken i Trollhättan riktar vi våra resurser mot att rapportera därifrån. Läs gärna vår andra direktrapportering här: https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=125&artikel=6284688

Vi fortsätter naturligtvis följa domarna i trippelmordet, men vi får avsluta denna direktrapportering på grund av händelserna i Trollhättan.Tack för bra frågor!

12:54, 22 October 2015

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista