Tre döda efter skolattacken i Trollhättan

Presskonferens om skolattacken i Trollhättan
22 min

En maskerad man, beväpnad med flera knivar, gick till attack på skolan Kronan i Trollhättan på torsdagsförmiddagen. Två av offren har avlidit, och två vårdas för allvarliga skador. Gärningsmannen har också avlidit.

P4 Väst direktrapporterade från skolan

De avlidna offren är en manlig elevassistent, född 1995, och en 17-årig elev. Elevassistenten avled direkt på platsen efter att han attackerats.

En 41-årig lärare och en 15-årig elev vårdas för sina skador. Vid 20.30-tiden på torsdagen var läget allvarligt men stabilt.

Den misstänkte 21-årige gärningsmannen avled också under eftermiddagen.

Polisen fick ett larm klockan 10.09 på torsdagen om att en maskerad person gick runt med kniv på skolan Kronan. När polisen kommer fram möts de av en skadad person utanför entrén och det är kaos på platsen, berättar polisen under en presskonferens vid 16-tiden.

Polisen går sedan in i byggnaden och får veta att gärningsmannen befinner sig på andra våningen. När polisen hittar och konfronterar gärningsmannen avlossar de två skott, varav ett träffar gärningsmannen i bröstet.

Under presskonferensen vid 16-tiden meddelar polisen att gärningsmannen har avlidit.

Den misstänkte gärningsmannen var hemmahörande i Trollhättan. Mannen ska ha gått runt i skolan med minst ett knivlikande föremål. Han ska inte ha varit elev på skolan.

Polisen utesluter att det skulle vara två gärningsmän.

Under eftermiddagen genomfördes en husrannsakan på en adress i Trollhättan.

– Det ska göras en husrannsakan i mannens hem. Nu genomsöker vi byggnaderna för att försäkra oss om att det inte finns fler skadade, sa polisens presstalesman Tomas Fuxborg vid en pressträff under dagen.

– Folk gråter, både vuxna och barn. Det är en fruktansvärd händelse.

Det finns ännu inget känt motiv till dådet, uppger Tomas Fuxborg. Polisen har hållit förhör med elever och lärare under dagen.

– Det är av de värsta händelserna i svensk historia, säger Fuxborg.

En elev, som flydde in i ett klassrum säger till SVT att situationen varit kaotisk.

– När vi såg honom först trodde vi det var ett skämt. Han hade mask och svarta kläder och ett långt svärd. Det var elever som ville ta kort med honom och känna på svärdet.

Ett annat barn, som just hämtats av sin pappa, berättar att rektorn kom in i klassrummet.

– Han sade att vi skulle låsa dörren och inte gå ut. Sedan gick han vidare till nästa klassrum. Vi visste inte vad som hade hänt, säger hon i pappans famn.

P4 Väst har pratat med Nada Halawi. Hon hade nyss fått tag i sin släktings dotter som var nära att själv bli knivskuren.

– Någon hade knackat på dörren och när de öppnade trodde de först att det var ett Halloweenskämt. Flickan var själv nära att bli knivskuren, säger hon, men räddades av att hennes lärare knuffade undan henne. Läraren blev då själv knivskuren.

De hundratals människor som samlats utanför skolan hade svårt att ta in vad som har hänt och många var desperata, sa vittnen till TT.

Polisen säger till P4 Väst att de söker igenom skolans utrymmen för att se att ingen är kvar och gömmer sig. Anledningen till att man inte utrymde skolan direkt var att man behövde säkerställa att ingen ytterligare gärningsman fanns där inne, samt att ingen drabbad skulle riskera att avvika från platsen utan att ha förhörts och erbjudits stöd.

Utanför skolan finns bland annat representanter för Lärarnas Riksförbund och Lärarförbundet, för att hjälpa de drabbade.

– Vi är beredda att ge det krisstöd till medlemmarna som behövs. I det här läget handlar det mer om att lyssna och vara medmänniska, säger Jenny Andersson, skyddsombud.

TTELA:s fotograf Stefan Bennhage kom till platsen 30-40 minuter efter händelsen. Det var också ett stort antal ambulanser och polisbilar på plats, och han såg en elev lastas in i ambulans.

Medan han var där åkte två ambulanser från platsen i full fart.

– Det var fullständigt kaos. Hundratals människor fanns utmed huvudgatan som går igenom stadsdelen Kronogården. Folk grät och försökte springa in bakom avspärrningarna, så polis och vakter hade fullt upp, säger han till TT.

– När jag åkte från platsen kom det fortfarande ambulanser dit, säger han.

Statsminister Stefan Löfven besökte skolan Kronan i Trollhättan vid 17.30-tiden. Han lade blommor vid entén, och pratade med många av dem som samlats där.

Klockan 18.30 höll statsministern en presskonferens där han höll ett kort tal.

– Jag är djupt berörd. Man tänker på barn som ska gå i skolan för att lära sig, och leka och vara med kamrater och så tvingas de uppleva något sådant här, sa Stefan Löfven med darr på rösten.

Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) kommenterade händelsen skriftligt:

"Det är med stor sorg vi tagit del av uppgifterna om det fruktansvärda som händer i Trollhättan i dag. (...) Jag och regeringen vill uttrycka vårt djupaste deltagande med de drabbade, deras nära och alla de i Trollhättan som nu känner oro. Det här är inte en attack mot en enskild skola, utan mot hela Sverige."

Även inrikesminister Anders Ygeman (S) har kommenterat attacken i Trollhättan:

– Det är med sorg och bestörtning jag tagit emot beskedet om attacken mot skolan. Mina tankar går naturligtvis till offren och deras familjer, och till elever, lärare och oroliga föräldrar, säger han till TT.

Ett 100-tal människor hade samlats i närheten av skolan vid 20.30-tiden och tänt ljus.

Samtidigt pågår polisens tekniska undersökning inne i skolan.

Nya besked kring de överlevande offrens skadeläge väntas klockan 9 på fredagsmogonen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".