Trollhättan gärningsman
Foto: Facebook/SR.

Gärningsmannens lärare: "Vi är i total chock"

2:16 min

Enligt polisen har Anton Lundin Pettersson bott i Trollhättan i hela sitt liv och han är inte dömd för något tidigare brott. En av hans före detta lärare berättar att han var en "helt vanlig elev".

Anton Lundin Pettersson gick på Lichron Teknikgymnaisum i Trollhättan. Enligt skolans rektor och lärare, Marie Louise Croon, var han lågmäld.

– Han var en helt vanligt kille, en artig, trevlig, duktig kille. Han gjorde inte mycket väsen av sig, han gick ju på industrispåret och det är klart att yrkeslärarna hade en ännu närmre relation. Vi är i fullständig chock, säger rektorn Marie Louise Croon på Lichron Teknikgymnasium.

Anton Lundin Pettersson var 21 år och bodde i en lägenhet ungefär fyra kilometer från Kronans skola; den skola där han med ett svärd och en stor kniv dödade en lärarassistent och en elev, och där ytterligare två lämnades skadade.

På hans Facebooksida kunde man bland annat utläsa ett intresse för hårdrock och datorspel, i dag är den sidan nedstängd.

Anton Lundin Pettersson hade också ett konto på Youtube där han visade intresse för elektronisk musik och hårdrock, bland annat det tyska bandet Rammstein.

På Youtubesidan framkommer också mer politiska yttringar. Bland annat finns filmer som glorifierar Nazityskland men också mer dokumentära filmer som visar nazisternas vapen och uniformer under andra världskriget.

Andra Youtubefilmer som han gillat handlar om Sverigedemokraterna, de har titlar som "Jimmie Åkesson läxar upp Stefan Löfvén" och "Jimmie Åkesson slaktar Gustav Fridolins allt åt alla tänk i riksdagen". 

Enligt Sverigedemokraterna i Trollhättan är han inte medlem i partiet.

På Youtubesidan finns också en film som översatt betyder "Att driva med Islam borde inte innebära ett dödstraff", filmen hänvisar till skjutningarna i Frankrike på satirtidningen Charlie Hebdo.

Polisen är nu övertygad om att Anton Lundin Pettersson hade ett rasistiskt motiv.

I hans lägenhet hittades ett slags självmordsbrev som dels visar att attacken var planerad, men också att den drevs av rasistiska orsaker. Händelserna filmades av en kamera på skolan som visar hur han marscherar i korridorerna och väljer ut mörkhyade offer.

Den sidan av Anton Lundin Petterson är inte något som rektorn på Lichron Teknikgymnaisum Marie Louise Croon såg när han var elev på skolan.

– Vi har ju inte sett några som helst tendenser på det som inträffade, på att den här eleven skulle ha den typen av åsikter under tiden han gick här, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista