Avspärrning vid Kronan i Trollhättan. Foto: Adam Ihse/TT.
Foto: Adam Ihse/TT.

Fler hot efter attacken i Trollhättan

1:15 min

Polisen i region Väst har märkt av att det är fler hot mot utlandsfödda efter skolattacken i Trollhättan.

Morden på Kronans skola i Trollhättan betecknas av polisen som ett rasistiskt brott. Och att attacken skulle inspirera till andra rasistiska dåd är något som många i Kronogården i Trollhättan har varit oroliga för.

– Jag har bott här i hela mitt liv, jag har känt mig trygg. Men nu när jag går ut på kvällarna känner jag mig inte trygg alls, säger Aida Hadzic.

Aida Hadzics oro att attacken ska inspirera andra till att begå rasistiska dåd delas av många som bor i Kronogården och som Ekot har pratat. Och nu har också polisen sett att det har kommit fler hot mot framförallt nyanlända i regionen, enligt kommenderingschef Niclas Hallgren.

Han leder nu arbetet med att gå igenom hoten, och han betonar att det framförallt verkar röra sig om impulsivt inspirerade hot. I fredags greps också en kvinna i Borås efter att på nätet ha skrivit uppmuntrande om att upprepa skolattacken.

Thomas Andersson är polisinspektör i Fyrbodal och jobbar just nu utanför skolan i Kronogården. Han är inte förvånad över att det kommer liknande hot på till exempel sociala medier.

– Det finns alltid en risk att människor inspireras och hakar på, så det är bara hoppas att det inte uppstår, säger han.

Och Thomas Andersson säger också att i just Kronogården har de inte märkt av några hot.  Han tycker också att det är viktigt att komma ihåg att många hot som skrivs på nätet inte har någon konkret substans.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista