Furulidsskolan i Onsala i Kungsbacka började brinna på lördagskvällen. Skolan är inte i bruk för tillfället, utan var tänkt för att användas som boende för asylsökanden. Foto:  Björn Larsson Rosvall / TT.
Furulidsskolan i Onsala i Kungsbacka började brinna på lördagskvällen. Skolan är inte i bruk för tillfället, utan var tänkt för att användas som boende för asylsökanden. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT.

Mordbrand ska förebyggas med helikopter

1:29 min

Runt om i landet utreds flera misstänka mordbränder i asylboenden eller planerade sådana. Nu ska polisregionerna få hjälp med personal från Polisens nationella operativa avdelning, NOA.

Syftet med den här nya samordningen, som finns på plats sedan igår, är att få in mer resurser i utredningarna.

– Det är naturligt med en samordning eftersom det rör sig om så pass många brott och det är ju av största intresse att se om det finns någon form av samband, säger Börje Öhman, presschef på Polisen.

Bland annat ska helikoptrar hjälpa till med bevakning och sättas in med hjälp av polisflyget, enligt ett pressmeddelande från polisen.

Tidigare i oktober gick Polisens nationella operativa utredning, NOA, ut och uppmanade alla polisregioner att skärpa uppmärksamheten kring just asylboenden.

Bland annat polisregion Syd uppgav då att de var hårt ansträngda av arbetet med att utreda de misstänkta mordbränderna.

Igår började en ny utredningssamordning att gälla som innebär att NOA stöttar polisregionerna med personal, som analytiker, kriminaltekniker och personal från IT-brottscentrum.

Man har även tagit in underrättelseenheten för att samla ihop tips och iakttagelser.

Men samordningen innebär ingen förflyttning av ansvaret för utredningarna.

– Det ligger fortfarande kvar i regionerna. Polisens nationella operativa avdelning bistår med resurser i utredningarna, säger Börje Öhman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista