Anita Alexandersson läser bok. Foto: Charlotte Andersson/Sveriges Radio.
Den bokläsande eldsjälen Anita Alexandersson Foto:Charlotte Andersson, Sveriges Radio

Eldsjäl lämnar Bokdagar i Dalsland

Anita Alexandersson: Vi får dra åt svångremmen där det går
1:29 min

Anita Alexandersson, som i stort sett arbetat heltid ideellt med Bokdagar i Dalsland, hoppar av under våren som kommer. Men det blir Bokdagar även nästa år.

– Jag tycker det är lagom nu att ta pension för andra gången i mitt liv. Vi hade ingen aning att det skulle bli såhär när vi startade för 15 år sedan. Vi ville göra något för våra medlemmar i den nystartade Dalslands litteraturförening. Första året kom det 500 besökande och numer har vi stadigt 4 000 på de stora bokdagarna, säger Anita Alexandersson.

Bokdagar i Dalsland är mycket större än de två dagarna på sommaren. Det är fler evenemang som Novelldag, författarföreläsningar och litteraturpriser med flera.

Ibland har det funnits anställda men oftast är det Anita Alexandersson som har drivit på med sitt ideella heltidsengagemang.

Litteraturföreningen hade hoppats på att få pengar till en anställning nästa år genom regionala medel men nu blir det inte så. Då gäller det att anpassa sig till verkligheten för Bokdagarna blir kvar.

– Vi inser allihop att det inte går att få någon att arbeta ideellt som jag har gjort. Vi får dra åt svångremmen där det går och det finns sätt att minska ner utgifterna. Vi kommer inte att dra ner på kvaliteten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".