Strömstad sjukhus. Foto: Nu-sjukvården.
För ett år sedan försvann kväll- och helgjouren i Strömstad. Foto: Nu-sjukvården.

Tanum får ny kvälls- och helgjour

1:41 min

Den som bor i norra Bohuslän och blir sjuk på kvällar och helger ska kunna åka till en ny kvälls- och helgjour i Tanums kommun under nästa år.

Beslutet att lägga en ny kvälls- och helgjour i Tanums kommun fattades av politikerna i Primärvårdsstyrelsen vid det senaste mötet i oktober.

För Strömstadsborna blir det förstås en förbättring jämfört med att tvingas åka till Lysekil som nu, men Strömstadsbon Gunilla Glans är ändå tveksam.

–Ja, men jag tycker det är bättre om det hade varit i Strömstad, i alla fall för mig som har fyra och en halv mil att åka, en väg.

För ett år sedan försvann den kvälls- och helgjour som fanns på Strömstads sjukhus när privata Strömstads Läkarhus inte hade råd att ha den kvar, utan beslutade att hänvisa sina patienter på kvällar och helger till den befintliga i Lysekil.

Och där finns alltså två kvälls- och helgjourer, en offentlig och en privat. Två i Lysekil, och ingen i Strömstad, och nu vill man öppna en i Tanum – fast utan att lägga ner jouren i Lysekil.

–Tanum är strategiskt placerat mitt i Bohuslän, så det är tänkt att det ska bli bra för tillgängligheten för de som bor i norra Bohuslän,  säger Ann-Sofie Alm (M), som är ordförande i primärvårdsstyrelsen.

Så det kommer att bli kvar två kvälls- och helgjourer i norra Bohuslän i alla fall till att börja med?

– Ja, till att börja med, säger Ann-Sofie Alm.

Närhälsan vill inte lägga ner sin jour i Lysekil. Man hoppas fortfarande på att komma överens om ett samarbete med de privata vårdcentralerna, säger Ann-Sofie Alm, men inga beslut är fattade om den saken.

Och när man kan öppna jouren i Tanum, det beror på när man får tag på personal.

– Det är jättestor brist på läkare, det är ett allvarligt problem som vi har. Risken att det ska bemannas av bemanningsläkare är ganska stor. Därför behöver vi ta tid på oss att få jouren på plats för att kunna bemanna med egna läkare.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista