Omar Damman, Abdullah Kekhia, Adnan Abdulghani, Khlil al-Bash
1 av 2
Omar Damman, Abdullah Kekhia, Adnan Abdulghani, Khlil al-Bash ingenjörer från Syrien. Foto: Daniel Gustafsson/Sveriges radio
Toni Katana
2 av 2
Toni Katana, ingenjör på GKN. Foto: Daniel Gustafsson / Sveriges radio

Svenska och syriska ingenjörer träffas på Restad gård

1:48 min

Syriska ingenjörer ska få träffa svenska kollegor. Det är ett samarbete mellan Support group på Restad gård, som anordnar aktiviteter och hjälper personer på boendet och företaget GKN Aerospace i Trollhättan. 

En av syrierna som ska vara med  är IT-ingenjören Omar Damman från Damaskus.

–Jag är It-ingenjör och jag har studerat i Syrien och blev klar 2012. Sen började jag med min master men hann inte bli klar innan jag kom hit. Säger Omar Dammann som bor på Restad gård.

Adnan Abdulghani själv syrisk ingenjör och aktiv i support group på restad gård säger att träffarna handlar om att skapa ett mentorskap mellan svenska och syriska ingenjörer.

– Det finns mycket talang hos de ingenjörer och studenter som tvingats hoppa av sin utbildning som kommer. Träffarna är till för att de som kommer hit ska få en inblick och guide till hur det svenska samhället och arbetsmarknaden fungerar, säger Adnan Abdulghani.

Idén till mötena mellan ingenjörererna började med att företaget GKN Aerospace hörde av sig till Röda Korset och frågade vad de kunde hjälpa till med.

Då föddes idén med att svenska ingenjörer skulle bli mentorer åt de ingenjörer som bor på Restad gård.

En av de sju ingenjörerna från GKN som kommer fungera som mentor är Toni Katana, själv en gång flykting från Kroatien och han ser det som ett bra sätt att ge tillbaka till samhället.

– Jag kom hit för längesen från Kroatien och jag tycker att det här är en möjlighet att ge tillbaka, vara engagerad och driva projektet framåt, säger Toni Katana. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista