Nordby shoppingcenter. Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio.
Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio.

Gränshandeln fortsätter att öka

Thina Saltvedt på Nordea: Inga tecken på att köpviljan påverkats av den norska ekonomin
1:34 min

Norrmännen fortsätter att handla vid den svenska gränsen, trots att många norrmän har fått mindre pengar att röra sig med.

– Hittills har det gått i motsatt riktning, att gränshandeln ökade i andra kvartalet, både i volym och i norska kronor. Så än så länge ser vi inga tecken på att norska konsumenters köpvilja för att åka och handla i Sverige påverkats av den norska ekonomi, säger Thina Saltvedt, banken Nordeas oljeanalytiker och chefsanalytiker i makroekonomi.

Under andra kvartalet i år gjorde norrmännen över två miljoner dagsturer över gränsen. Det är en ökning med åtta procent jämfört med samma period förra året. Jämfört med 2013 ökade köpresorna med 13 procent, enligt norska Statistiska sentralbyrån.

Norrmännen spenderade ungefär lika mycket pengar i gränshandeln i år som man gjorde förra året, under andra kvartalet. Men jämfört med konsumtionen för två år sedan så handlade man för 14 procent mer i år.

Att köpkraften är relativt hög trots sämre tider i Norge, det kan norrmännen tacka Norges bank för, som stadigt sänkt styrräntan, säger Thina Saltvedt, oljeanalytiker på banken Nordea.

– Det leder bland annat till att upprätthålla gränshandeln. Och det är ju viktigt nu inför jul. För det är många norrmän som inledningsvis åker till Sverige för att handla sin julmat, men senare också för att köpa sina julklappar. Så en låg styrränta är bra för gränshandeln.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".