Göran Greider. Foto: Bertil Ericson/TT.
Göran Greider. Foto: Bertil Ericson/TT.

Göran Greider har aldrig brist på åsikter

2:45 min

Han är en av våra flitigaste tyckare och debattörer. Men hur kan Göran Greider ha en åsikt om allt?

– Det är inte svårt att bestämma sig för vad man ska tycka i olika frågor om man har en grundhållning. I mitt fall är det strävan efter jämlikhet, säger Göran Greider, författare, debattör, journalist och poet, som är på besök i Uddevalla för att prata om fackföreningskämpen Joe Hill.

Har man en grundmurad samhällssyn eller ideologi att stå på är det lätt att se olika frågor genom det prismat resonerar Göran Greider.

Även den nuvarande debatten om flyktingmottagandet kan ses ur ett jämställdhetsperspektiv, menar han.

– Det är inte rimligt att vissa svenska kommuner nästan inte tar emot några flyktingar alls medan andra tar väldigt många.

Skulle kommunerna dela rättvist på flyktingströmmen skulle det svenska mottagandet fungera mycket bättre, enligt Göran Greider, som skriver om detta på Dala-demokratens ledarsida.

Samma princip menar han att man kan använda på europeisk nivå.

– Med en jämlik fördelning av flyktingbördan skulle Europas 507 miljoner invånare kunna smälta två-tre miljoner flyktingar utan problem.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista