Stigen
Här i Stigen sköts mannen av polis. Foto: Sveriges Radio.

Ingen rättegång för skottskadad man i Stigen

0:54 min

Det blir ingen rättegång för mannen som sköts av polis i Stigen förra året. Skottskadorna har gett honom fysiska handikapp som sätter stopp.

Det var i mars förra året som mannen sköts av polis efter att han hotat dem med en revolver. Mannen, som var anhållen i sin frånvaro när han greps, åtalades för en rad brott bland annat grovt vapenbrott och narkotikabrott. 

Nu står det klart att det inte blir någon rättegången. Åklagaren Per-Erik Rinsell har beslutat om en så kallad åtalsunderlåtelse. Det betyder att mannen lagförs för sina brott men att han inte kommer avtjäna något straff.

Anledningen är att mannen fått bestående fysiska men av skottskadorna och att de är så allvarliga att mannen inte kan medverka på en rättegång.

Polisskjutningen utreddes av åklagaren Lena Kastlund som gjorde bedömningen att poliserna inte begått något fel när mannen sköts. Men det beslutet överklagades av den skottskadade mannen. 

Men i slutet av förra veckan la även överklagandet åt sidan. Poliserna som sköt mannen begick inga fel. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista