Socialstyrelsens logotyp. Socialstyrelsens kontor på Rålambsvägen i Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg/TT.
Socialstyrelsen vill införa kunskapsprov för alla som vill få svensk läkarlegitimation. Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Socialstyrelsen vill underlätta legitimering av utländska läkare

1:47 min

Utländska specialistläkare tvingas ta långa omvägar till sin legitimation trots läkarbristen. Nu vill Socialstyrelsen att alla ska få göra kunskapsprov.

– Vi arbetar intensivt för att få till system för att underlätta för personer som har utbildning utanför EU, säger Åsa Wennberg, som är jurist på Socialstyrelsens behörighetsenhet.

Har man gjort sin specialistläkarutbildning utanför EU ska det egentligen räcka att göra en provtjänstgöring i sex månader för att få sin svenska legitimation, men många specialister får gå samma väg som de grundutbildade – via ett omfattande kunskapsprov och den nästan två år långa AT-tjänstgöringen.

För Suleiman Abuhasanein i Uddevalla innebär det flera år innan han kan jobba som urolog igen.

– Man tappar motivation och kompetens, säger Suleiman.

Problemet är att många läkare på flykt likt Suleiman saknar dokument för att bevisa sin specialistkompetens. Men det hoppas Socialstyrelsen komma runt med sitt nya system.

– Vår tanke är att införa kunskapsprov för alla, bland annat för att underlätta för de som har svårt att få fram sina dokument.

För Suleiman kan det innebära att han slipper göra om sin AT.

– För min del är det en bra idé, men jag tycker synd om andra specialister, säger Suleiman Abuhasanein.

Suleiman tänker på de specialister har jobbat länge inom sitt fält och skulle ha svårt att klara det breda och grundläggande så kallade Tule-provet. Pernilla Hultberg som är utbildningsansvarig på Sahlgrenska akademin känner igen tankegången.

– Många av mina läkarkollegor brukar säga att "Tule-provet skulle inte jag klara för det är så länge sedan jag gick min läkarutbildning".

Socialstyrelsens jurist Åsa Wennberg kan förstå den risken.  

– Det är klart att det är så, men tanken är att det ska finnas hjälp att förbereda sig. Just nu för vi diskussioner om hur hela det svenska systemet ska kunna stötta den sökande genom processen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista