Två män sitter vid en kateder med varsin surfplatta, och tittar lugnt rakt fram. Foto: Regionteater Väst
En bild från föreställningen Den avvikande meningen. Foto: Regionteater Väst

SD vill stoppa teaterpjäs

Konstnärlige ledaren Pelle Hanaeus om pjäsen
1:22 min

I en pjäs för högstadieelever utmålas Sverigedemokraterna som ett delvis fascistiskt parti. Nu vill SD att pjäsen stoppas.

"Ett nyfascistiskt parti som inte respekterar människors olikheter eller Sveriges demokratiska institutioner."

Så skrev Stefan Löfven om Sverigedemokraterna i ett debattinlägg förra året, och det är också det uttalandet som pjäsen utgår ifrån.

– Föreställningen har som utgångspunkt att ta reda på huruvida det var rätt av honom att säga så, och med hjälp av en genomgång av historiska fakta så kommer karaktärerna fram till en slutsats, säger Pelle Hanaeus, konstnärlig ledare för Regionteater Väst.

Och den slutsatsen är att Sverigedemokraterna är ett delvis fascistiskt parti.

Men tolkningen är inte okontroversiell, och bland andra historikern Dick Harrison har argumenterat för motsatsen – att SD inte borde betecknas som ett fascistiskt parti.

– Därför är det viktigt att komma ihåg att det är karaktärerna i den här pjäsen som för fram de här åsikterna, säger Pelle Hanaeus, och fortsätter:

– Och dessutom så är vi väldigt noga med att i det lärarmaterial som går ut tillsammans med den här föreställningen, så citeras också historiker som kommer fram till olika slutsatser kring Sverigedemokraternas ideologi och hur man kan definiera den.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".