Sjuksköterskor utan legitimation får inte vikariera

1:03 min

Från årsskiftet går det inte längre att tillfälligt anställa sjuksköterskestudenter utan legitimation, och för många landsting kan det då bli svårt att rekrytera vikarier.

– Självklart kommer det att innebära någon form av svårighet att rekrytera sjuksköterskor. Det är det som är problemet just nu när det gäller fasta tjänster och vikariat. Det har man löst tidigare med att rekrytera studenter från termin fem som fått jobba under handledning, säger Haide Gårdlind Mellgren, som representerar Vårdförbundet inom NU-sjukvården.

Sedan år 2000 har sjuksköterskestudenter som gått femte terminen haft möjlighet att arbeta som sjuksköterskor på dispens. Nu försvinner det.

Fackförbundet Vårdförbundet har i alla år krävt att det ska förändras och att sköterskor ska ha en färdig utbildning på sex terminer och legitimation innan de börjar jobba.

– Det här är bara positivt. Jag tänker bara på om något hade hänt med patienterna. Då hade studentens legitimation varit i fara och kanske inneburit att studenten inte hade kunnat bli sjuksköterska.

Går det att få tag på legitimerade sjuksköterskor?

– Klart det gör. Det handlar om att ha rätt erbjudande.