Anställd i Lysekil misstänks för flera brott mot äldre

3:13 min

En anställd i Lysekils kommun har nu polisanmälts för ytterligare brott mot äldre. Enligt kommunen kan det vara två personer som utsatts för brott.

Som P4 Väst berättade i förra veckan misstänks en anställd på ett äldreboende ha behandlat en kvinna i 90-årsåldern illa. Kommunen vill inte säga att det handlar om våldsamheter utan kallar det för brysk behandling.

I ett fall, som kommunen polisanmält ska den anställda ha släpat en äldre dam i armarna längs golvet i upp till 15 meter. Vid ett annat tillfälle ska kvinnan ha blivit lyft över axeln. Kvinnan fick vid den här tidpunkten uppsöka sjukvård där man konstaterade att hon brutit lårbenshalsen. Men det är inget som man, enligt kommunen, kan koppla till hur hon behandlats. 

– Det vill vi överhuvudtaget inte spekulera i, säger Lysekils kommuns socialchef Magnus Hultin

Den andra personen ska ha utsatts för bara ett par veckor sedan. 

– I det andra fallet så är det en vårdtagare som berättar att hen blivit bryskt behandlad och även verbalt även ett oaccepterat språk, säger  Magnus Hultin.

Lysekils kommun har nu tillsatt en utredning om den anställda. Varför det dröjde flera veckor innan kommunen fick kännedom om missförhållanden är en fråga som man nu ska utreda. 

– Vi har inte fått reda på det för att man inte har berättat det. Vi fick reda på det för en och en halv vecka. Det är djupt olyckligt för man har en anmälningsskyldighet. Men de rutinerna har inte fungerat och det måste vi utreda vidare.