Svårt att hitta nytt liv för gamla värmeljuskoppar

1:21 min

Numera är det svårt att veta hur man ska återvinna värmeljuskopparna av aluminium, som inte längre får sorteras som metallförpackningar.

Många tänder ljus nu när vintermörkret har kommit och ofta är det värmeljus.

En av dem är Annika Nielsen i Åmål som varje dag tänder tio värmeljus. Hon tänker också på miljön och att aluminiumet i värmeljuskopparna ska kunna återanvändas.

Jag slänger dem i återvinningens metallbehållare. Är det fel?

Ja, numer är det fel. För i metallskroten på återvinningsstationerna ska man enbart lägga förpackningar och dit räknas inte värmeljuskopparna längre.

Förpackningar är det nämligen producenterna av produkterna skyldiga att ta hand om. Det är därför återvinningsstationerna finns.

Därför får konsumenten spara värmeljuskopparna på hög och därefter åka ut till sin kommuns återvinningscentral och lämna i containern för järnskrot. Det här gäller sedan i maj i år.

Tillverkning av aluminium kräver mycket energi och 300 miljoner värmeljus säljs i Sverige per år. Det är därför återvinning är viktig eftersom den ger nytt liv till metallen.

Annika Nielsen är miljövän och har ingen bil och kan inte komma ut till kommunens återvinningscentral. Hon är nog inte den enda som gör följande vilket kan öka kostnaderna för metallåtervinningen.

– Jag kommer att göra som jag gjort innan – lägga dem i metallskroten.