Allt fler vill bli god man för ensamkommande

1:54 min

13 av P4 Västs 14 kommuner uppger att intresset för att bli god man är stort eller mycket stort och att det har ökat markant de senaste månaderna.

– Det blev känslomässigt redan från början, säger Ljungskilebon Agneta Riddar som nyligen har blivit god man. 

– Det är en 15-årig kille från Afghanistan som bara talar Dari. Vi kan inte kommunicera utan tolk men jag kände ändå när vi träffades att han hade längtat efter att få en god man.

När ett barn har flytt ensam till Sverige så ska kommunens överförmyndare utse en god man som ska fungera som både vårdnadshavare och förmyndare – någon som tar de beslut som en förälder annars skulle ha tagit.

– Jag tar ut pengar och ger till honom så att han inte ska sätta sprätt på allt på en gång.

Under 2009 sökte knappt 2300 ensamkommande barn asyl i Sverige, lika många ensamkommande söker nu asyl varje vecka. Trots den kraftiga ökningen så uppger 13 av P4 Västs 14 kommuner , alla förutom Åmål, att behovet av gode män just nu är uppfyllt. På många håll kommer det behövas utbildas fler, men alla kommuner förutom Dals-Ed vittnar om ett kraftigt ökande intresse för att bli god man de senaste månaderna.

– Vi har fått in över 300 intresseanmälningar som det ser ut just nu.

Pia Henriksson är handläggare på den gemensamma överförmyndaren för Tanum, Sotenäs, Lysekil, Uddevalla, Mellerud, Munkedal och Färgelanda.

Hon kan sätta fingret på en enskild händelse som fick intresset för att bli god man att explodera – när treårige Alan Kurdi i början av september spolades upp död på en strand och fotot på honom spreds över världen.

– Då blev vår mail helt överfull av intresseanmälningar.

Den nyblivna gode mannen Agneta Riddar håller med om att den bilden fick stor betydelse.

– Det var bilden som lyfte av locket. Den flodvåg av empati som sköljde över Sverige var så gott att se.