Den shia-muslimska moskén i Trollhättan. Foto: Åsa Furuhagen/SR
1 av 2
Den shia-muslimska moskén har funnits 30 år i Trollhättan. Foto: Åsa Furuhagen/SR
Anjuman Hirani och Shalina Mohammed besöker ofta den shiamuslimska moskéen i Trollhättan
2 av 2
Anjuman Hirani och Shalina Mohammed besöker ofta den shiamuslimska moskéen i Trollhättan, Foto Åsa Furuhagen, SR

Oron hos Trollhättans shiamuslimer

Knappt en månad efter den rasistiska attacken i Trollhättan gör Sveriges Radios Tendens ett besök i den shiamuslimska moskén. Hur övervinner man rädslan när terrorn kryper närmare ens vardag?

Här kan du lyssna på programmet.

Den shiamuslimska moskén i Trollhättan har funnits i trettio år. Men den  totalförstördes i en brand 1993 och precis som skolattacken var det ett dåd med främlingsfientliga motiv. 

Tendens reporter Åsa Furuhagen möter bland andra Anvar Alladin som var ordförande för moskén i Trollhättan 1993 och som i dag arbetar som samhällsvägledare på Kronans kulturhus i den drabbade stadsdelen Kronogården.

Du får också vara med då shiamuslimerna i Trollhättan samlas för en högtid under sorgemånaden Ashura. De unga kvinnorna Hassibe, Soujoud och Mariam berättar om rädsla, hopp och trygghet i moskén i Trollhättan.

Shalina Mohamed, som är aktiv i shiamuslimska moskén i Trollhättan, har valt att bjuda in sina kollegor i äldreomsorgen till moskén för att visa runt och ge dem möjlighet att ställa frågor till imamen. 

Här kan du höra programmet.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".