En polisbil vid Överby köpcentrum i Trollhättan. Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio.
Polis vid Överby i Trollhättan. Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio.

Höjd hotnivå i Sverige – fler poliser på stan

2:12 min

Säpo har höjt hotnivån när det gäller terroristbrott mot Sverige från en 3:a till en 4:a (högt hot) på en femgradig skala. En man är anhållen i sin frånvaro misstänkt för förberedelse till terrorbrott.

Ekot 22 november: 22-åringen frisläppt - inte längre misstänkt.

Den förhöjda beredskapen bygger på ett konkret hot från en enskild individ uppger källor inom polisen för Ekot.

"Ett av skälen till höjningen är att Säkerhetspolisen har tagit emot konkret information och gjort bedömningen att vi måste agera inom ramen för vårt kontraterrorarbete", skriver Säpo i ett pressmeddelande. 

Nivå 4 på den femgradig skalan står för högt hot, där sannolikheten att aktörer har avsikt och förmåga att genomföra attentat är hög.

Beslutet att höja hotnivån fattades tidigare i eftermiddags, säger Anna Mattsson på Säpos kommunikationsenhet till Ekot.

Vid en presskonferens på onsdagskvällen meddelade SÄPO att en man är anhållen i sin frånvaro misstänkt för förberedelse till terrorbrott.

Chefsåklagaren vid Riksenheten för säkerhetsmål har inlett en förundersökning gällande förberedelse till terroristbrott.

SÄPO vill dock inte lämna några närmare uppgifter om den misstänkte på grund av att det råder förundersökningssekretess.

Ett nationellt hot ligger bakom att Säpo höjer terrorhotbilden från en trea till en fyra på en femgradig skala, uppger källor inom polisen för Ekot.

Polisen håller just nu på att kalla in personal för att öka synligheten på offentliga platser.

– Vi arbetar från den information vi har fått från Säkerhetspolisen och Nationella operativ avdelningen inom polisen. Vi arbetar med att öka synligheten på publika platser, det kan vara köpcentrum och det kan vara en tågstation. Vi arbetar i detta nu med att ta fram resurser för att möta den här förhöjda hotbilden, säger Rickard Fremark, polischef i östra Fyrbodal.

Finns det någon indikation på att detta hotet skulle röra vårt område?

– Nej, det finns det inte.

Enligt Säpo påverkas inte allmänheten av den förhöjda hotnivån i dagsläget. Så här skriver man i pressmeddelandet: "Polisen har gjort bedömningen att allmänheten tills vidare inte påverkas av de polisiära åtgärderna".

Inrikesminister Anders Ygeman (S) vill inte kommentera den förhöjda hotnivån. Hans pressavdelning hänvisar till Säkerhetspolisen, rapporterar TT.

Att höja terrorhotbilden kan fungera som en avskräckande signal till potentiella terrorister, säger terrorforskaren Magnus Norell till Studio ett i P1.

Polisen har kallat medieföretagens säkerhetsansvariga till ett informationsmöte, med anledning av den höjda terrorhotnivån, rapporterar TT. Enligt uppgift har inga direkta hot riktats mot medieföretag. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista