Foto: TT
Foto: TT

Extra polisnärvaro i Fyrbodal efter terrorhot

1:28 min

Sedan Säpo höjde säkerhetsnivån i Sverige arbetar polisen i Region Väst under det som brukar kallas särskild händelse. Det betyder att polisen i regionen har större befogenheter i sitt arbete med att förhindra terrorbrott. 

Ekot 22 november: 22-åringen inte längre misstänkt.

Regionchefen Klas Friberg berättade vid pressträffen i Göteborg att den förhöjda terrorhotnivån innebär att polisen är mer närvarande än vanligt på tre platser i Region Väst. Men vilka platser dessa är vill inte Friberg gå in på.

Dessutom finns det inget i Säpos utredning om förberedelse till terrorbrott som pekar ut särskilt Västsverige. 

– Finns ingenting som pekar ut någon särskild region i Sverige som mer hotad än en annan, säger Klas Friberg. 

Det råder nu en så kallad särskild händelse i regionen, och insatsen gäller fram till på söndag.

Klas Friberg listar tre viktiga delar som ingår i polisens arbete nu: 

  • Polisiär närvaro på strategiska platser, inte minst publika platser. 
  • Att man i Region Väst bistår säkerhetspolisen i deras förundersökning om mannen som är anhållen i frånvaro.
  • Trygghetsskapande arbete för allmänheten i regionen.

Man kan ringa 114 14 om man har frågor eller vill reflektera kring den särskilda händelsen.  

Polisens presstalesman Thomas Fuxborg säger till P4 Väst att höjningen av hotnivån bland annat betyder att polisområde Fyrbodal får mer resurser men också att belastningen ökar på de poliser som redan jobbar.

En bild på den jagade mannen har publicerats på många mediers hemsidor. Det är något polisen hoppas ska leda till tips.

Uppdatering 22 november: 22-åringen frisläppt och inte längre misstänkt för brott.

Men med det kommer också falska larm, till exempel fick polisen uppgifter om att den misstänkte terroristen kunde finnas i Munkedal tidigare i dag. Det gjorde att en stor polisinsats sattes igång, enligt vittnesuppgifter till P4 Väst. Men det visade sig vara ett helt falskt larm, uppger polisen.

Den norska polisledningen har skickat ut information till alla polisdistrikt i landet om att de ska vara uppmärksamma på den man som är anhållen i sin frånvaro i Sverige, misstänkt för förberedelser till terrorbrott.

– Det har gått ut ett meddelande där vi efterlyser mannen internt. Vi har förmedlat vidare informationen vi har fått från svensk polis. Det är naturligt eftersom vi är Sveriges grannland, säger en pressansvarig vid Politidirektoratet till nyhetsbyrån NTB.

Enligt uppgifter till NRK undersöker norska myndigheter nu om mannen kan befinna sig i Norge, men den norska polisen har inte ökat bevakningen av gränsen mot Sverige, uppger polisen i Östfold till P4 Väst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista