Linnea Lindgren är samordnare för Samhällsguide Uddevalla. Foto: Peter Oslsson / Sveriges Radio
Linnea Lindgren är samordnare för Samhällsguide Uddevalla. Foto: Peter Oslsson / Sveriges Radio

Uddevallaborna köar för att få guida flyktingar

1:41 min

Från brist på samhällsguider åt nyanlända flyktingar så köar plötsligt Uddevallaborna för att få nya bekantskaper och bidra till integrationen.

– Innan sommaren var det slut på samhällsguider. Nu har jag ett överskott på kanske 40 samhällsguider, säger Linnea Lindgren som är samordnare för Samhällsguide Uddevalla.

Tanken med Samhällsguide Uddevalla är att någon som bott länge i Sverige paras ihop med en nyanländ flykting för att kravlöst umgås och lära känna varandra. För den nyanlände kan det ge en integrationsmöjlighet som är svår att få till i formella sammanhang.

– Det känns som en trygghet och att man är en del av samhället. Man får en kontakt med någon som bott här länge och som har en del koder som man själv letar efter. Detta kan vara en genväg för att då fe koderna.

Hur kommer sig det snabbt ökande intresset? Linnea Lindgren ser en klar koppling till den eskalerande flyktingkatastrofen och mediernas rapportering om den.

– Vi befinner oss i en helt ny situation som vi kommer att befinna oss i ett bra tag och som vi måste förhålla oss till på ett konstruktivt sätt. Det har människor som engagerar sig som samhällsguider förstått.

Även om det kan ses som en god gärning att bli samhällsguide så tror Linnea Lindgren att det bättrar på oddsen för en ömsesidig relation om samhällsguiden själv vill få ut något av relationen, som Monica Åsberg som nyligen anmält sig.

– Jag kan tycka att det är roligt att träffa andra människor, det är inte för att vara snäll eller god. Jag få lika mycket tillbaka.

 

 

 

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista