Vapen hittat nergrävt vid en gran. Bild ur polisens förundersökning om mordet på Hovhult i Uddevalla.
Ett vapen hittades nergrävt vid en gran. Foto ur polisens förundersökning.

Hovhults-mordet: Äldre brodern ändrade sin berättelse

3:09 min

Under första rättegångsdagen om mordet på Hovhult i Uddevalla i somras ändrade de äldre av de två mordmisstänkta bröderna sin historia. 

Det blev en känslomässig inledning på rättegången mot de två bröder som står åtalade för mordet i Hovhult. Familjen till offret berättade om sin saknad och ångest. 

När åklagaren Daniel Edsbagge berättade om hur den skottskadade mannen lyckades ringa ett samtal i väntan på ambulans grät flera öppet i rättssalen. 

Men båda de åtalade bröderna nekar till mord. Den yngre brodern säger att han inte alls förstått vad som var på gång under dagen, den äldre kom delvis med helt nya uppgifter när han förhördes på eftermiddagen. 

Han menade nu att det var han som stämt träff med offren och att hans bror inte var inblandad.

Den äldre brodern sa också att hans yngre bror lämnat brottsplatsen minuter innan skottet föll. Han berättade också att han känt sig hotet av offret, som enligt den äldre brodern ska ha viftat med en kniv. 

– Jag kände mig stressad och hotad, berättade han. 

Åklagaren pressade honom hårt på flera punkter i hans berättelse och när han inte kunde förklara så valde han att helt enkelt inte svara på frågorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista