Huvudentrén på Näl i Trollhättan. Foto: Cecilia Bergil/Sveriges Radio.
Överbeläggningarna på bland annat Näl kan gå ut över patienterna. Foto: Cecilia Bergil/Sveriges Radio.

Chefläkare: Situationen för NU-sjukvården är oacceptabel

0:58 min

Situationen för NU-sjukvården är oacceptabel. Det skriver chefläkaren Per Lundgren i ett brev med anledning av överbeläggningarna. 

– Belastningen är hög. Det här kan gå ut över patienterna och vårdkvaliteten. Just nu ligger mellan 10 och 15 utskrivningsklara patienter kvar inom NU-sjukvården när de egentligen borde tas om hand av sina respektive kommuner, säger Per Lundgren.

Det är en minskning från de 25 till 30 patienter som låg kvar för några månader sedan, men det är fortfarande tillräckligt många för att påverka verksamheten negativt. Det är ohållbart, säger Per Lundgren.

Han skriver i sitt brev, som är adresserat till alla berörda kommuner och NU-sjukvårdens ledning, att motsvarande en vårdavdelning tas i anspråk av utskrivningsklara patienter.

Per Lundgren vill ha bättre kommunikation med kommunerna och han vill ha det oftare.

– Samtidigt har NU-sjukvården 50 färre vårdplatser nu jämfört med i våras på grund av personalbrist och chefer som har tryck på sig att spara pengar. Nåt måste göras, säger chefläkaren Per Lundgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista