Konståkare i Slättebergshallen i Trollhättan. Foto: Birgitta Andersson/Sveriges Radio.
Det bjöds på isshow i Slättebergshallen i dag. Foto: Birgitta Andersson/Sveriges Radio.

Konståkningsklubb erbjuder träning för funktionsnedsatta

1:42 min

Snart ska barn och ungdomar med funktionsnedsättning kunna träna konståkning i Trollhättan, utan att vara rädda för att ramla och skada sig.

Trollhättan-Vänersborgs konståkningsklubb har fått en miljon från Allmänna arvsfonden för att installera en så kallad fallskyddsanläggning i Slättbergshallen. Trollhättans stad och SISU Idrottsutbildarna är också med och finansierar.

Under skolföreställningen av klubbens årliga is-show i dag berättade ordföranden Maria Johansson om planerna på en rundbana i C-hallen.

Där kan man sitta fast i en sele, utan att ramla och slå sig i isen när man tar sina första skär.

På skolföreställningen av is-showen "High School on Ice" var också elever och personal från grundsärskolan i Trollhättan. Det är just de barnen och ungdomarna, som konståkningsklubben vill ska kunna börja med konståkning, säger Maria Johansson.

– Jag hoppas de blir sugna, för det är framför allt grundsärskolan som vi vill börja samarbeta med, för att nå alla barn och ungdomar i målgruppen.

Barn med fysiska eller psykiska funktionsnedsättningar har också rätt att få uppleva skridskoåkning, utan risk för att skada sig, menar Maria Johansson.

"Jämlik ishall" heter projektet, som klubben faktiskt redan jobbat med i några år, med en annan skridskogren, nämligen kälkåkning.

– Kälkhockey är ju en gren i Paralympics och vi har kälkåkning för dem som bara vill åka och kälkhockey för dem som vill spela.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista