Vittne: Förstod att något skulle hända

1:20 min

Den yngre brodern som är misstänkt för Hovhultsmordet i Uddevalla säger att han inte förstått att någon skulle skjutas. Men ett vittne som träffat bröderna timmar innan skottet säger att han förstod att något var på gång. 

Det blev återigen en dramatisk dag inne i säkerhetssalen i Uddevalla tingsrätt. På förmiddagen hördes den yngre brodern som är misstänkt för mordet i bostadsområdet Hovhult i Uddevalla i somras.

Brodern, som i polisförhör gett olika uppgifter om vad som hände den 12 augusti, berättade inför en fullsatt läktare om att han inte förstått att mannen skulle skjutas. Inte heller ska han ha förstått att det fanns ett vapen i bilen när de var på väg för att träffa mordoffret.

– Jag vill träffas för att lösa situationen. Jag ville ha tillbaka min telefon, sa han. 

Natten till den 12 augusti säger bröderna att de rånades av bland annat mordoffret. Det var därför de vill träffas. Men medan den äldre brodern säger att han sköt i nödvärn så menar den yngre brodern att han inte var vid mordplatsen. 

– Jag gick iväg för att kissa, då hörde jag ett skott. Sen såg jag den skottskadade mannen hålla sig för magen och springa från platsen, sa han. 

Rättegångens första vittne hördes också. Mannen träffade de misstänkta bröderna ett par timmar före skottet. Han sa då att bröderna var upprörda efter att de blivit rånade och han sa också att han förstod att något var på gång. Även om ingen av bröderna ska ha sagt något sådant. 

– Jag trodde att de skulle slå på dem precis som de hade blivit slagna. Jag trodde inte de skulle skjuta killen, sa han. 

Rättegången fortsätter på måndag. Sista rättegångsdagen är på torsdag nästa vecka.