Vänersborgs flyktingpengar kan gå till fler fältassistenter

1:07 min

Vänersborgs kommun har påbörjat diskussionen om vad de ska göra med regeringens extrabidrag på 74 miljoner, som kommunen får med anledning av att man har så många flyktingar att ta hand om.

Men eftersom det är en engångssumma kan de inte användas för några långsiktiga projekt, säger kommunalrådet, socialdemokraten Marie Dahlin. Igår träffades kommunledningen för första gången för att diskutera vad man ska göra med extrapengarna:

–Mest akut tror jag är att få fler fältassistenter och fritidsledare. Det är många gäng som drar runt som inte har något att göra, och vi behöver fler mötesplatser till dem. Vi vet att det finns en allmän oro bland vänersborgare, så vi tror att vi kan behöva anställa fler fältassistenter också.

Vänersborgs kommun gick ut med ett nödrop för två veckor sedan: Det kommer fler flyktingfamiljer och ensamkommande än vad kommunen klarar av, så man hotade att vägra ta emot dem. Enligt Marie Dahlin fortsätter det komma ungefär 10 ensamkommande i veckan. Inga barn har blivit tillbakaskickade till Migrationsverket, men hon betecknar fortfarande läget som akut.

–Sedan är trycket fortfarande jättehårt hårt på den personal vi har, så det är ett stort bekymmer som jag oroar mig för.

–Det är det första jag gör när jag går upp på morgonen, att kolla om de står på benen. I så fall klarar vi den här dagen också. Där är vi fortfarande.