Den nya akutmottagningen på Näl samt pressbild på kommunikationschefen Niklas Claesson. Foto: Sveriges Radio och NU-sjukvården.
NU-sjukvårdens kommunikationchef Niklas Claesson svarar på dina frågor. Foton: Sveriges Radio och NU-sjukvården.

NU-sjukvården svarar på lyssnarnas frågor

Niklas Claesson svarar på era frågor om förändringarna i NU-sjukvården
14 min

I dag tas den nya samlade akuten på Näl i bruk, och därmed är det slut på i stort sett all akut verksamhet i Uddevalla.

Här svarar NU-sjukvårdens Niklas Claesson på lyssnarnas frågor förändringarna och var man som patient ska vända sig nu.

Susanna Wictorzon: Hej och välkommen. Nu sitter Niklas Claesson, NU-sjukvårdens kommunikationschef, redo för att svara på dina frågor om förändringarna i NU-sjukvården. Du kan ställa frågor fram till klockan 16, och efter det hör du honom i radion hos Lase och Skoob.

15:03, 25 November 2015

Niklas Claesson: Det är jättekul att få vara här. Och skoj att se att det redan har kommit in många frågor. Jag börjar svara på dem nu.

15:05, 25 November 2015

Susanna, P4 Väst: Även på Facebook skriver lyssnare om akutflytten: Vet inte men kanske det är det ambulanserna håller på med i dag flytt från U-A till NÄL, här har vi fått vänta på en ambulans i över två och en halv timma nu, ringt tre gånger, men vi gamla är inte på prio ett längre, tydligen mycket "annat" som är viktigare /Lennart

Niklas Claesson: Tack för din fråga, Lennart.
Dagens flytt påverkar inte ambulansens tillgänglighet. Jag förstår att det är påfrestande att vänta. Ambulansen prioriterar alltid i vilken i ordning de hämtar patienter. De mest sjuka går alltid först. Hoppas ni har fått den hjälp ni behöver.

15:11, 25 November 2015

Orolig mamma: Hej. Jag är hemma m febrig 3-åring och lite orolig för att det ska bli värre. Vart kan vi få hjälp när vårdcentralen är stängd? Vi bor utanför Uddevalla.

Niklas Claesson: Hej "Orolig mamma".
Vårdcentralerna i Uddevalla och på Orust har en gemensam jourcentral i Uddevalla centrum. Det är Dagson Jourcentral på Södergatan 11. Öppettider mån-fre 17-24, lör-sön 10-16. Ring 1177 innan du åker någonstans, så kan de dig råd.
Mer information om jourcentralen finns på http://www.narhalsan.se/sv/startsida/sok-mottagning/Uddevalla/Narhalsan-Uddevalla-jourcentral/

15:14, 25 November 2015

Marie: Innebär flytten att man nu måste vänta ännu längre på akuten? Var där för ett tag sedan och fick vänta hur länge som helst.

Niklas Claesson:
Hej Marie.
Tråkigt att höra att du upplevde att du fick vänta länge. Akuten tar alltid hand om de mest sjuka först. När vi nu samlar mer resurser till en samlad akut på NÄL, kommer väntetiderna sannolikt kunna kortas. Det har de förresten redan gjort. Under året har vi haft kortare väntetider än under förra året, men det finns givetvis tillfällen då det händer mycket och patienter får vänta länge.

15:15, 25 November 2015

Skoob Salihi, P4 Väst: Fråga från insändartelefonen: Jag bor i Lysekil. Om jag ska åka till Näl för vård på helgen, så går det bara bussar varannan timme och den bussen går inte till Näl utan till stationen i Trollhättan. Hur ska jag göra?

Niklas Claesson: Hej Lysekilsbo!
I Lysekil har primärvården jourcentral på helger. Se 1177.se eller ring 1177 för mer information. Är du i behov av akut sjukhusvård, ring 1177. Vid livshotande tillstånd, ring 112.

15:17, 25 November 2015

Niklas Claesson: Ett tilläg till frågan från Lysekilsbo. Vad gäller synpunkter på utbudet av kollektivtrafik tycker jag du ska kontakta Västtrafik: https://www.vasttrafik.se/#!/Kundservice/hjalp-oss-att-bli-battre/

15:19, 25 November 2015

Skoob Salihi, P4 Väst: Fråga från insändartelefonen: Varför har ni inte lyssnat på eller pratat med patienterna och folk i Uddevalla, som inte kan eller vill åka till Näl?

Niklas Claesson: Det här handlar om många års förändring där det dels handlar om att skilja mellan primärvård (vårdcentraler och jourcentraler) och sjukhusvård. Dels mellan akutsjukvård och planerad sjukhusvård. På Uddevalla sjukhus kommer vi fortsätta att bedriva det mesta av den planerade sjukhusvården inom NU-sjukvården. Exempelvis vår största mottagningsverksamhet ögonmottagningen, vård av patienter med exempelvis bröst- eller prostatacancer, rygg- och knäoperationer.
Nu planerar vi för att bygga ut Uddevalla sjukhus med ett operationscentrum, med målet att patienter från hela Västra Götalandsregionen ska resa till Uddevalla för vissa typer av operationer.
När det handlar om att resa till NÄL gäller det alltså bara vid behov för akut sjukhusvård. Ring 1177 för råd om vart du ska vända dig. Vid livshotande tillstånd, ring 112.
För andra besvär har primärvården sina vårdcentraler samt en jourcentral i Uddevalla centrum. Se 1177.se för mer information.

15:21, 25 November 2015

S B Olsson: Hur kunde ni förstöra så mycket och ta bort hela bohusläns trygghet U-a sjukhus från oss alla skäms på er speciellt när ambulanserna aldrig kommer tidigare än efter ca 25 min för en prio ett patient

Niklas Claesson: Hej SB Olsson!
Vårt mål är att ambulansen ska komma fram inom 20 minuter till 90 procent av alla Prio 1-larm. Vi är inte riktigt där än. Hur länge man får vänta på ambulans beror såklart också mycket på hur mycket annat som händer för stunden. De mest sjuka prioriteras alltid först.

15:25, 25 November 2015

Lisa: Varför i helvete flyttar man ortopeden till näl och inte för helvete inte ha kvar ortopeden i Uddevalla ?

Niklas Claesson: Hej Lisa!
Det är bara den akuta ortopedin som har flyttat. Alltså behandling av patienter från olika sorters olyckor.
Den planerade ortopedin, exempelvis knä-, höftleds- och ryggoperationer fortsätter vi med på Uddevalla sjukhus. I Uddevalla är vi så bra på den typen av ingrepp att vi kommer få utökade regionala uppdrag inom exempelvis ryggoperationer. På sikt kommer patienter från hela Västra Götalandsregionen resa till Uddevalla för vissa typer av ingrepp.

15:28, 25 November 2015

Oddevold: Tycker Ni om det skulle bli bättre om Uddevalla sjukhus privatiseras? Man tjänar på kvalité och konkurrens. Det finns mycket stort missnöje bland Uddevalla invånare. Det är orättvis utav Trollhättans politiker som sitter i landstingens styrelse, då kan dom ta beslut liksom att ta över sjukhus, högskolan, film i väst, flygplats mm. Deras politiker vill gynna sin egen kommun genom att ta myndigheter från grankommuner men inte ge något åt andra hålet. Därför måste Uddevalla vända ryggen och avbryta alla samarbete med trestad, fyrbodal mm.

Niklas Claesson:
Hej "Oddevold"!
Det här är ju lite off topic, men personligen, som boende i Vänersborg, skulle jag gärna se att Trestad-kommunerna närmade sig varandra mer.
Geografiskt är vi ju redan nära varandra (20 minuters avstånd), men ibland verkar det känslomässiga eller psykologiska avståndet vara mycket större. Jag åker exempelvis gärna till Uddevalla för att se på film i den fina Biostaden.

15:30, 25 November 2015

Sten S: Hej.Jag undrar om det blir mindre kö på akuten på näl nu när dom även får ortopedakuten också? Nej ja vet vad dom kan göra, stäng hela Uddevalla sjukhus och använd det som flyktingförläggning så blir Bohuslän utan sjukhus och landstinget går med vinst så landstingspolitikern kan höja sina arvoden, vad jag vet så går inga flyktingförläggningar med förlust.

Niklas Claesson: Hej Sten!
Nu när vi samlar akuten på NÄL, kommer sannolikt väntetiderna kunna kortas. Just för att all akutpersonal finns på samma ställe. Under året har vi haft kortare väntetider än under förra året, men det finns givetvis tillfällen då det händer mycket och patienter som bedöms kunna vänta får göra det.
Samtidigt minskar risken för att patienter åker till "fel akutmottagning", när vi kan behandla alla patienter på ett och samma ställe.

15:34, 25 November 2015

1000 kr i resekostnad: Tråkigt och dyrare för oss som kommer utifrån kusten som får 90 km i stället för 60 km när vi behöver akut vård och måste ta oss till NÄL. Tyvärr, av besparingsskäl, skriver ingen, vare sig akut eller avdelning längre på att man varit tvungen att åka sjukresa utan måste betala hela taxikostnaden själva.

Niklas Claesson:
Hej! För att vara säker på att du åker till rätt ställe - ring alltid 1177 innan du påbörjar resan. De kan kanske hänvisa dig till en vård- eller jourcentral som ligger närmare dig. De kan dessutom boka in dig på akuttider på rätt ställe.

15:44, 25 November 2015

Lars o. Anita Grahn: Vi hade ett väl fungerande sjukhus i Uddevalla med bland annat ett av landets bästa trauma enheter. Nu har det avlövats så nu har vi inte ens en fungerande akutmottagning kvar. En hel landsända (norra och mellersta Bohuslän) har på ett med respektlöst sätt körts över. Redan nu med det som har känt är denna sammanslagning inte samhällsekonomiskt försvarbart Hur kan politikerna visa en sådan maktarrogans? Trots att det finns avskräckande exempel från liknande sammanslagningar så trotsar våra makthavare detta. Varför?? Vad tjänar vi samhällsmedborgare på detta?

Niklas Claesson: Hej Lars och Anita!
Det här handlar inte om att avlöva Uddevalla sjukhus. Vi koncentrerar akutsjukvården till NÄL i Trollhättan och Uddevalla sjukhus blir ett regionalt centrum för planerad specialistvård.
På Uddevalla sjukhus bedriver vi det mesta av den planerade sjukhusvården inom NU-sjukvården. Exempelvis vår största mottagningsverksamhet ögonmottagningen, vård av patienter med exempelvis bröst- eller prostatacancer, rygg- och knäoperationer.
Nu planerar vi för att bygga ut Uddevalla sjukhus med ett operationscentrum, med målet att patienter från hela Västra Götalandsregionen ska resa till Uddevalla för vissa typer av operationer.
I vårt grannlän, norska Östfold fylke, gör man likadant. Där blir det nya sjukhuset utanför Sarpsborg akutsjukhus, medan sjukhuset i Moss blir ett sjukhus för planerad vård. För dig som patient betyder det att om du fått en tid för en ryggoperation på sjukhuset för planerad vård, behöver du inte bekymra dig om att få åka hem med ogjort ärende för att vårdpersonalen var tvungna att prioritera akuta patienter.

15:44, 25 November 2015

Susanna, P4 Väst: Göran har talat in en fråga på vår insändartelefon 0522-67 00 80, han berättar att han har haft stroke ett par gånger och undrar var strokeenheten är, på Näl eller Uddevalla.

Niklas Claesson: Hej Göran!
Ja, akuta strokepatienter tas emot på NÄL. Däremot bedrivs viss rehabilitering på Uddevalla sjukhus.

15:46, 25 November 2015

Bovallstrandsbo: Finns det någon rättvisa i att vi som bor 5 mil från Uddevalla sjukhus nu ska ha 9 mil till akuten på NÄL? Reseersättningen är så lågt satt att man inte bryr sig om att skicka in kvitton. Det är rent odemokratiskt att avveckla nåbarheten till akutvård på detta viset. Uddevalla, Lysekil o Strömstad skulle med sina akutlokaler o personal kunna serva oss ute i havsbandet istället för långa resor till NÄL.

Niklas Claesson: Hej Bovallstrandsbo!
Om du behöver söka vård ska du ju inte alltid åka till NÄL. På dagarna har du flera vårdcentraler att välja mellan, och på kvällar och helger finns jourcentral i Lysekil eller i Uddevalla. Se 1177.se för mer information.
Till akutmottagningen på NÄL ska bara patienter med akut behov av sjukhusvård komma. Ring 1177 för rådgivning om vilken vårdnivå som är bäst. Ring 112 vid livshotande tillstånd.
Idag flyttade den akuta ortopedin från Uddevalla till NÄL. All annan verksamhet, exempelvis ögonmottagning, cancersjukvård, medicinsk äldrevård, planerad ortopedi, med mera, med mera, finns kvar på Uddevalla sjukhus.

15:50, 25 November 2015

Nyfiken: Hej! NÄL får ju en av Sveriges största akutmottagningar nu. Vad finns det för för- och nackdelar med det?

Niklas Claesson: Hej "Nyfiken"!
Bra fråga!
En nackdel är givetvis att det för vissa blir längre resväg till ortopedakuten än vad det har varit.
En stor fördel är att det blir enklare för alla patienter att veta vart man ska vid akut sjukdom. På NÄL finns alla specialiteter, vilket gör att vi inte behöver hänvisa akut sjuka patienter från NÄL till ett annat sjukhus.
Det finns också tillfällen då sjukhuset tar emot patienter med flera olika skador. Då behövs specialister inom både exempelvis ortopedi och kirurgi. De finns nu på ett och samma ställe.

15:56, 25 November 2015

Niklas Claesson: En generell upplysning: Patienter i behov av akut ögonsjukvård ska även fortsättningsvis söka vård på ögonmottagningen på Uddevalla sjukhus, dvs inte på NÄL.

15:57, 25 November 2015

Niklas Claesson: Nu är chatten snart slut. Du som vill veta mer om förändringar i akutsjukvården, kan se vår sammanställning på http://www.nusjukvarden.se/samladakutmottagning

15:59, 25 November 2015

Anders Torbjörnsson: tycker det är bra med all akutvård på ett ställe,då slipper man chansa på var man skall åka. Nackdelen är att det blir längre för oss som bor i norra delen av länet. //Anders

Niklas Claesson: Hej Anders!
Så är det. Det blir enklare för patienterna med all akutsjukvård på ett ställe.
I norra Bohuslän har vi flera ambulanser utstationerade. Om de ambulanserna är ute på uppdrag omgrupperar vi andra ambulanser, exempelvis någon av de som normalt är stationerade i Kungshamn, Hallinden, Lysekil, Munkedal eller Uddevalla för att finnas nära till hands om flera händelser skulle inträffa. Alla ambulanserna i norra Bohuslän är bemannade dygnet runt. Och vi ska komma ihåg att med modern ambulanssjukvård påbörjas vården redan innan och under resan.

16:01, 25 November 2015

Susanna Wictorzon: Hej och tacka alla som ställt frågor. Nu avslutar vi chatten och strax är Niklas Claesson med i radion och svarar även där.

16:02, 25 November 2015

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".