Skylt med Munkedals kommun. Foto: Marie Hedlund/SR Väst.
Skylt med Munkedals kommun. Foto: Marie Hedlund/SR Väst.

Arbetsmiljöverket häver skyddsstopp i Munkedal

2:29 min

I dag beslutade Arbetsmiljöverket att verksamheten ska återupptas på den enhet i Munkedals kommun som haft arbetsstopp, eftersom medarbetare varit rädda för att bli utsatt för våld.

Det var i torsdags som det regionala skyddsombudet på fackförbundet Vision valde att stoppa verksamheten på den berörda förvaltningen.

Men efter Arbetsmiljöverkets beslut kommer nu verksamheten återgå till det normala.

– De risker som finns är inte så överhängande och av det slaget att det behövs ett omedelbart förbud, säger Annie Runhammar, arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket.

Arbetet med att förbättra förhållande på enheten har pågått i kommunen sedan en tid. Bland annat har man gjort en arbetsmiljökartläggning och man har hyrt in en extern konsult som ska jobba med detta.

Nu vill kommunen försöka skynda på arbetet.

– Första läget är att identifiera de områden som lyfts upp i kartläggningen, det vill säga att man upplever psykisk ohälsa, säger Håkan Sundberg, kommunchef i Munkedal.

Det är ett tiotal anställda som är direkt berörda och Håkan Sundberg, som ser allvarligt på situationen, vittnar om att ingen av dem mår särskilt bra.

– Det är tråkigt för alla parter och det finns bara förlorare i en sådan här situation. Nu får alla inblandade parter anstränga sig för att rätta till det här och komma vidare utifrån de åtgärder som vi kommer att förslå.

Men att det har förekommit knivbeväpnad personal kan Håkan Sundberg inte bekräfta.

– Absolut inte. Den uppgiften var helt främmande för mig den har inte kommit fram i någon kartläggning.

Så det behöver inte vara sant?

– Nej, jag har ingen uppfattning om det är sant eller inte. Men så får det inte vara, om det är så, säger kommunchefen Håkan Sundberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista