En lekplats med gungor i en stor sandlåda. Där ska en 23-årig man ha hittats skottskadad under torsdag eftermiddag. Foto: Petra Lund-Kempe/P4 Väst
Foto: Petra Lund-Kempe/Sveriges Radio.

Vittne pekar ut bröderna vid mordplatsen

P4 Västs reporter: Problem att få folk att vittna
1:18 min

Ett vittne såg offret tillsammans bröderna minuterna innan skottet avlossades i bostadsområdet Hovhult i Uddevalla. 

Ett flertal vittnen var i dag kallade till säkerhetssalen i Uddevalla tingsrätt för att berätta om omständigheterna kring mordet på en man i 20-årsåldern på Hovhult i Uddevalla. 

Åklagaren Daniel Edsbagges nyckelvittne framträdde i dag och gav delvis en helt ny bild av vad som hänt. 

Enligt vittnet ska han ha stämt träff med offret vid tiden för mordet. Därför kom han körande i sin bil och såg offret med bröderna. Han ska då ha saktat ner och hälsat innan han parkerade ett 20-tal meter längre bort.

– Det kändes som om det var ganska lugnt. Det var inget gap eller skrik.

En stund senare ser han i backspegel hur offret tar fram en batong, kort senare ser vittnet hur offret lägger ner batongen. 

– Jag sätter mig på motorhuven och väntar på att de ska vara färdiga. Jag tittar inte emot dem utan i andra riktningen. Efter kanske fem minuter hör jag ett ljud och offret skriker av smärta.

Bröderna, som båda nekar till brott, säger att de har stämt träff med offret. Den yngre av bröderna har tidigare sagt att han gått därifrån minuter innan skottet för att kissa. Den äldre brodern säger att offret har varit hotfull och att han sköt i nödvärn. 

Det manliga vittnet sa i dag att han efter skottet vänt sig om och såg då hur båda bröderna sprang mot bilen. Och på frågan om han såg någon av bröderna som kom från en annan riktning, svarade han:

– Nej.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".