Johnny Magnusson (M) i P4 Västs studio. Foto: Marie Mattsson/P4 Väst
Johnny Magnusson (M). Foto: Marie Mattsson/Sveriges Radio.

Litet hopp för vårdcentralen i Åmål

1:15 min

Västra Götalandsregionens mäktigaste politiker är övertygad om att det är bäst att lägga ner vårdcentraler som inte går runt ekonomiskt.

– Vår uppfattning är att vi kommer att avveckla i Åmål. Vi ser gärna att någon annan aktör tar våra listade patienter, säger Johnny Magnusson som är moderat ordförande för regionstyrelsen.

Det har gått sex år sedan vårdvalsreformen infördes och sedan dess har mängder med privata aktörer etablerat sig.

Johnny Magnusson är mycket klar när det gäller direktivet till offentliga Närhälsan som driver regionens vårdcentraler och det är att olönsamma vårdcentraler bör avvecklas.

Det finns privata aktörer som är intresserade att ta över i Åmål, enligt Magnusson.

– Det finns redan en stor privat vårdcentral i Åmål. Det finns dessutom flera privata aktörer som uttryckt sitt intresse, säger Johnny Magnusson.

Det socialdemokratiska kommunalrådet Michael Karlsson i Åmål , som kämpar för att ha kvar vårdcentralen, arbetar nu med att kontakta olika politiker och ser framemot att få träffa några regionpolitiker på torsdag.

– En avveckling kommer att få konsekvenser. Inte bara i hälso-och sjukvårdsperspektiv utan också i ett strategiskt regionalt håll, säger Michael Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista