Räkfiskaren Jan-Olof Hellberg från Resö och Sixten Söderberg från Trålverkstaden på Smögen har varit med i utvecklingsarbetet. Foto Jörgen Winkler.
Räkfiskaren Jan-Olof Hellberg från Resö och Sixten Söderberg från Trålverkstaden på Smögen har varit med i utvecklingsarbetet. Foto Jörgen Winkler.

Utvecklad räktrål kan ge fiskarna grönt ljus

Räkfiskare: " Då kan vi skörda med gott samvete utan att känna oss som banditer
1:29 min

Räkfisket på västkusten är fortfarande rödflaggat av Världsnaturfonden. En nyutvecklad trål kan ändra på det.

Utvecklingen av den här trålen, eller egentligen ett galler i trålen som vinklad på ett visst sätt ser till att de mindre räkorna har chansen att simma ut igen, har pågått under tre år med bland annat statliga pengar.

Räkfiskarna Nils-Arne och Jan-Olof Hellberg på Resö med trålaren Eros har varit med hela tiden och de har samarbetat med forskare från Havsfiskelaboratoriet i Lysekil och Trålverkstaden på Smögen.

Men det var först i somras som de gjorde det stora genombrottet och de såg att effekten blev tillräckligt bra.

Nu får de upp en större mängd kokräka i trålen som ger ett högre pris och den mindre räkan kan växa vidare i havet. Hälften av industriräkan försvinner genom gallret och upptill 90 procent av lusen, den mycket lilla räkan som annars blir en del av kvoten och sedan dumpas i havet.

Försök med en trål med liknande utformning har prövats i Norge med lika gott resultat.

Fiskaren får ägna lite mer tid på havet för att få sin fångst och mer diesel går åt, men det kompenseras av att det blir större mängd säljbar räka, menar Jan-Olof Hellberg

Nu hoppas Jan Olof Hellberg att det ska gå att häva den stämpel han tycker räkfiskare fått som brottslingar.

– Vi måste i framtiden fiska på ett sådant sätt att vi sår för att skörda och skörda med gott samvete utan att känna oss som banditer, säger Jan-Olof Hellberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".