Fredrik och Alice Hermansson vid Västerlandaskolan. Foto: Margareta Valdemarsdotter/Sveriges Radio
1 av 2
Fredrik och Alice Hermansson vid Västerlandaskolan. Foto: Margareta Valdemarsdotter/Sveriges Radio
Nedläggningshotade Västerlandaskolan
2 av 2
Nedläggningshotade Västerlandaskolan

Politiker i Lilla Edet tog ensam beslut om att stänga Västerlandaskolan

Leif Håkansson krävs på förklaring under extramöte
1:36 min

Utbildningsnämndens ordförande i Lilla Edet bestämde att Västerlandaskolan skulle stängas en termin innan planerad nedläggning. Nu kritiseras han för att vara odemokratisk.

Bara några få veckor återstår för de knappt 40 elever som går i förskoleklass och årskurs 1 till 3 vid den redan nedläggningshotade Västerlandaskolan. Det vill säga om beslutet att stänga skolan blir verklighet.

Leif Håkansson (S), ordförande i Lilla Edets utbildningsnämnd, tog för några veckor sedan ensam beslutet att stänga skolan utan att först diskutera frågan med övriga i utbildningsnämnden. Ett beslut han inte ångrar.

– Barnen har enligt skollagen rätt till en utbildning och den måste skolan leverera. Enligt rektorn och förvaltningen kan inte Västerlandaskolan göra detta till våren, säger Leif Håkansson.

Men hans beslut gillas inte av alla.

– Han har inte följt den demokratiska ordningen, säger Fredrik Hermansson (C), ledamot i utbildningsnämnden och vice ordförande i Västerlanda föräldraförening.

Fredrik Hermansson kräver i det extrainkallade mötet under måndagseftermiddagen förklaringar från Leif Håkansson.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".