Lysekils kommunhus. Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio
Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio

Lysekils kommun på väg mot omval

Ronald Rombrant (LP): Viktigt ur ett demokratiskt perspektiv
2:03 min

Inom kort kan den styrande minoriteten i Lysekil tvingas ställa sina platser till förfogande.

Anledningen är att Lysekils oppositionspartier, Lysekilspartiet, Miljöpartiet och Kristdemokraterna, i dag fick igenom sitt förslag i kommunstyrelsen om omval av presidier i alla nämnder och styrelser.

– Jag tycker att det var jätteviktigt ur ett demokratiskt perspektiv, säger Ronald Rombrant, oppositionsråd och Lysekilspartist, och fortsätter:

– Det har varit budgetomröstningar i flera omgångar i Lysekils kommun och den styrande minoriteten har ju förlorat varje gång. Till spelreglerna hör att då lämnar man ju normalt sina uppdrag. 

Men det har de styrande partierna, Socialdemokraterna, Liberalerna, Moderaterna och Centerpartiet, inte gjort.

– Då får vi själva ta initiativ till att det blir omval, och det är precis vad vi gjort idag, säger Ronald Rombrant (LP).

Jan-Olof Johansson (S), kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande, säger att de regerande partierna anser att beslutet inte följer kommunallagen.

– Vi vill ha en annan formulering. Men vi är givetvis villiga att pröva om det finns en majoritet i fullmäktige för att ändra den politiska ledningen, säger han.

Jan-Olof Johansson (S) tror att ett byte av styret i kommunen skulle på en negativ effekt.

– Man får ju en politisk ledning som utgör en ännu mindre minoritet än vad den nuvarande ledningen gör, och det kan ju vara problematiskt att få igenom beslut i kommunen ju mindre minoriteten är.

Hur tror du att invånarnas förtroende för politikerna påverkas?

– Jag tror att invånarna i Lysekils kommun hellre hade sett att vi ägnade oss åt de kommunala sakfrågorna än något politiskt käbbel.

Förslaget ska nu gå vidare till kommunfullmäktige som ska ta beslut i frågan 17 december.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".