En kvinna slänger papperförpackningar i källsorteringscontainern. Foto: Pontus Lundahl/SCANPIX
Foto: Pontus Lundahl/SCANPIX

Prisad rådgivare ger tips för miljö och plånbok

Roger Stenström: Gör vi inget går det åt skogen
6:29 min

Många håller tummarna för att klimatmötet i Paris ska leda till ett ambitiöst klimatavtal – men det finns saker man kan göra hemma också.

FN:s klimatmöte i Paris pågår för fullt och många är vi som sitter och håller tummarna för att världens ledare ska lyckas enas om ett bra klimatavtal.

Men många vill också få tummen ur och själva göra en insats för miljön – frågan är bara vad?  

För precis ett år sedan blev Roger Stenström utsedd till Årets Energirådgivare för sin förmåga att engagera. Till vardags energi- och klimatrådgivare i Munkedal, Lysekil och Uddevalla. 

I förmiddags var han med i P4 Väst och gav tips om vad man själv kan göra för att hjälpa både miljö och plånbok.

– Släck när du lämnar rummet, kolla tätningslister i dörrar och fönster, ät mer grönt och svensk och tänk efter innan du tar bilen.

Att ett läckande fönster påverkar ens elkostnader begriper nog de flesta, men att det påverkar det globala klimathotet är svårare att greppa.

Men Roger Stenström säger att det inte går att smita från ansvaret som alla har.

– Gör inte jag något kan jag inte kräva att någon annan gör något, och gör vi ingenting så går det åt skogen, säger klimatrådgivaren Roger Stenström.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".