Jan Gunnarsson och Malin Westergren från IOGT-NTO samlade underskrifter för kampanjen Vit jul på Torp under onsdagen.
Jan Gunnarsson och Malin Westergren från IOGT-NTO samlade underskrifter för kampanjen Vit jul på Torp under onsdagen. Foto: Olivia Ochoa/Sveriges Radio

De arbetar för en vit jul

"Vi vet att barn far illa"
4:57 min

Nykterhetsrörelsen IOGT-NTO driver kampanjen Vit jul för nionde året i rad. Syftet är att få folk att avstå alkoholen för barnens skull.

– Vi vet att många barn far illa under julhelgen och under jullovet, säger Malin Westergren som arbetar för IOGT-NTO i Göteborgs och Bohusläns distrikt.

Syftet med kampanjen är dels att få folk att avstå alkohol under jul. Men också att nå ut till barn och unga med aktiviteter som organisationen erbjuder, för de som behöver extra stöd och inte har någon de kan vända sig till.

Till kampanjen har man även gjort en film som går att se på http://www.vitjul.se/

Jan Gunnarsson är tidigare ordförande i socialnämnden och i kommunstyrelsen i Uddevalla, nu ordförande i IOGT-NTO i Uddevalla.

– Kanske inte varje men var tredje julafton hände det att jag blev uppringd av socialtjänstens tjänstemän som hade fått ett akut ärende, säger han.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".