Anders Gustafsson. Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio.
Anders Gustafsson. Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio.

Volvo anställer 200 och ökar takten

Volvochefen Anders Gustafsson: Vi säljer betydligt mer bilar nu
1:29 min

Biltillverkaren Volvo Cars ökar produktionen i fabriken i Torslanda och det gör att företaget måste anställa ett par hundra personer.

– I januari kommer vi att gå från 50 bilar per timme till 54 bilar, säger Anders Gustafsson, som är chef för Europa, Mellanöstern och Afrika, till P4 Väst.

Varför behöver ni öka produktionen?

– Vi säljer betydligt mer bilar nu än vad vi gjorde förra året. Vi har haft en successiv ökning de senaste två åren och de senaste två kvartalen har varit fantastiska, säger han.

Produktionsökningen kommer att ge drygt 200 nya jobb i fabriken i Torslanda och nyanställningarna har redan startat.

De flesta kommer att vara anställda av Volvo, men det blir runt tio procent som anställs via bemanningsföretag.

Volvo Cars har ökat antalet anställda ordentligt i år efter att biltillverkaren startade ett tredje skift i maj och 1 500 personer anställdes. Numera jobbar runt 17 500 personer på Volvo i Sverige.

Försäljningen går också bra för Volvo som tror på ett nytt rekord i år och på en försäljning på runt en halv miljon bilar. En av anledningarna är den nya stadsjeppen, säger Anders Gustafsson.

– XC90 har blivit en enorm succé, säger han.

Det är ju mångmiljardinvesteringar som ni har gjort i den nya plattformen för att kunna lansera de nya bilarna. Är ni oroliga för att det inte ska betala sig?

– Man tänker ju på det så klart. Men det här är en lång investeringscykel och när vi ser responsen på lanseringen av XC90 och i förra veckan S90, så går vi mest runt och ler nere i Göteborg för tillfället, säger Anders Gustafsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".