Vapen hittat nergrävt vid en gran. Bild ur polisens förundersökning om mordet på Hovhult i Uddevalla.
1 av 3
Ett vapen hittades nergrävt vid en gran. Foto ur polisens förundersökning.
En grusväg och en vägbom. Bild ur polisens förundersökning om mordet på Hovhult i Uddevalla 2015.
3 av 3
Här i närheten hittades vapnet. Bild ur polisens förundersökning.

Dråpdom efter skottet på lekplatsen på Hovhult

Åklagare Daniel Edsbagge: Ska överväga en överklagan
0:40 min

Den äldre av de åtalade bröderna döms till sex års fängelse för dråp.

Det blir fängelsestraff för den äldre brodern som sköt ihjäl en man i Hovhult i Uddevalla i somras. Uddevalla tingsrätt dömer mannen till sex års fängelse för dråp. Det meddelade man vid klockan 11 på torsdagen. 

Åklagaren Daniel Edsbagge åtalade brödraparet för mord. Han menade att bröderna tillsammans skulle hållas ansvariga och yrkade på upp till 18 års fängelse för den äldre brodern. Motivet ska ha varit en hämnd för att bröderna hade blivit rånade natten före.

Men tingsrätten gör en annan bedömning. Man konstaterar att den äldre brodern hade rätt att använda nödvärn när han träffade offret eftersom han känt sig hotat. Därför döms han för dråp och inte mord.

"Det angrepp som riktat mot den äldre brodern kan inte anses ha utgjort ett så akut och konkret hot att han kan anses ha varit berättigad att vidta en så drastisk åtgärd att skjuta" skriver tingsrätten

Den yngre brodern frias helt från ansvar för skotten. Han döms dock till fängelse i en månad för en rad andra brott som rattfylleri och narkotikabrott. 

Det var den 12 augusti som polisen larmades om skottlossning i närheten av en lekplats i Hovhult. När de kom till platsen låg en skottskadad man i 20-årsåldern. 

Han fördes till NÄL i Trollhättan där han avled av sina skador dagen efter. Men innan han fördes till sjukhus kunde mannen peka ut bröderna som ansvariga och polisen kunde snabbt gripa bröderna. 

Bröderna menade i tingsrätten att man natten till den 12 augusti blivit rånade i sitt hem av offret. När man senare stämde träff för att få tillbaka sina saker tog man med sig av en pistol, för att man var rädd. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".