Nevs nya modellprogram
1 av 2
Här är exempelbilder på Nevs nya modeller
FKG:s vd Fredrik Sidahl på sitt kontor.
2 av 2
FKG:s vd Fredrik Sidahl. Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio.

Expert: Oerhört svårt för Nevs

Lars Holmqvist: Inte direkt ensam om elbilar
1:41 min

Branschexperter är skeptiska till biltillverkaren Nevs nya plan, att från och med 2017 lanseras fem elbilar.

– Det låter väldigt enkelt, men det är i verkligheten oerhört svårt. Elbilar kommer, det är ingen tvekan om det. Men Nevs är ju inte direkt ensam om elbilar utan varenda större tillverkare har färdiga modeller, säger branschexperten Lars Holmqvist till P4 Väst.

– Många av modellerna rullar redan på vägarna och många står inför en lansering. Men elbilar finns det gott om och de färdiga och de är bra. De är gjorda av kända tillverkare som BMW, Renault och Nissan, säger han.

Så sent som i dagarna presenterade också den amerikanska biltillverkaren Ford en jättesatsning på uppemot 40 miljarder kronor för att utveckla fler eldrivna bilar.

För Nevs del berättade i går vd:n Mattias Bergman att företaget ska satsa många miljarder kronor, exakt hur många vill företaget inte säga, på att utveckla flera modeller.

Den första elbilen som lanseras kommer 2017 och är den gamla bekantingen 9-3:an. Därefter ska fyra helt nya bilmodeller presenteras, bland annat annat två stadsjeepar.

Storsatsningen finansieras bland annat genom intäkter från Nevs verksamhet i Trollhättan, lån och investeringar ifrån ägarna.

För underleverantörerna väcker satsningen en del frågor, säger branschorganisationen FKG:s vd Fredrik Sidahl.

Bland annat hur mycket produktion det blir i Trollhättan och vilket varumärke som ska användas.

– Nevs har ju ännu inte fått tillstånd att använda namnet Saab på sina bilar. Att då börja med att sälja elbilar baserade på den relativt gamla teknologin som 9-3 utgör är en svårknäckt nöt, säger Fredrik Sidahl.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".