Richard Tellström, docent i måltidskunskap och känd från Historieätarna och Julkalendern. Foto: Urban Björstadius
Richard Tellström, docent i måltidskunskap och känd från Historieätarna och Julkalendern. Foto: Urban Björstadius

Richard Tellström: Trendigt att söka matens ursprung

Richard Tellström om varför allt fler vill handla direkt av bonden
2:52 min

Måltidsexperten Richard Tellström, känd från Historieätarna och julkalendern Tusen år till julafton, menar att trenden att handla direkt från en bonde är ett identitets- och äkthetssökande.

Allt fler ratar matbutikerna och köper sitt kött direkt från bonden istället. Richard Tellström, docent i måltidskunskap, förstår varför.

– I grunden beror det på att vi har en mattrend sedan 90-talets början. Det handlar om ett äkthets- och identitetssökande. Vi vill förstå hur livsmedel har producerats och vi vill känna matens ursprung.

Richard Tellström menar också att vi inte bara väljer mat efter vad som är gott, miljövänligt eller billigt, utan att det även handlar om kommunikation med andra.

– I den här trenden är identitetsbygget viktigt - jag uttrycker mig inför dig med hjälp av mat. Du tolkar mig och förstår mig genom den mat jag visar upp. Detta är något nytt i måltidshistorien och det har fått skjuts av de smarta telefonerna.

Men att handla mat direkt från bonden är inget nytt. Richard Tellström säger att det har vi alltid gjort. Han säger också att heller inte är fråga om en återgång till ett gammalt sätt att handla livsmedel.

– Det är aldrig fråga om en återgång när det gäller kulturhistoria. Hade man gjort allt som förr så hade man stekt köttbullar och sedan lagt in dem i glasburkar, men det tror jag ingen gör nuförtiden. Det här är en retrotrend vilket innebär att man plockar ut godbitarna ur det gamla. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".