Nils-Arne Svensson på Moelven Nössemarks trä. Foto: Lasse Sergård/Sveriges Radio.
1 av 2
Nils-Arne Svensson. Arkivbild. Foto: Lasse Sergård/Sveriges Radio.

Anställda på Nössemark trä hoppas få jobba vidare

Nils-Arne Svensson: Jag vill gärna fortsätta
1:30 min

I måndags kom en tidig julklapp till Nössemark i Dals-Eds kommun. Sågverket som skulle läggas ner, köps av en koncern som vill göra stora investeringar och utöka personalstyrkan.

– Vi såg att det stod tårta på bordet och då hoppades vi på ett positivt besked, säger Nils-Arne Svensson, som så här långt jobbat på Nössemark trä i 36 år, om hur han och kollegorna fick det glada beskedet.

Han och kollegorna har väntat i ett halvår på en vändning, för i juni kom beskedet om att nuvarande ägaren Moelven planerade att lägga ner sågverket. 

– Det var verkligen trevligt när vi fick reda på svaret, säger Nils-Arne Svensson.

Men Nils-Arne Svensson och kollegorna vet ännu inte om de kommer anställas av den nya ägaren Vida, för de är uppsagda och de flesta slutar inom ett par veckor.

– Jag vill gärna fortsätta, och hoppas att jag blir erbjuden. Men det vet ju ingen hur de rekryterar sedan. Vi hoppas väl på att det blir kanske utbildning för oss, det är väl det som många hoppas på, säger Nils-Arne Svensson.

Enligt Vida hoppas man på att ha runt 55 anställda när sågverket är i full drift 2017, vilket är fler personer är det jobbar på Nössemark trä i dagsläget.

– Vida har inte sagt att man har för avsikt att återanställa oss som då har slutat här, men vår förhoppning är ju naturligtvis att det blir så, säger Karl-Erik Andersson, som är facklig klubbordförande i Grafiska/Skogs på Nössemarks trä.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".